SKRADINSKA TORTA: Delicija za mladenke i nepce

Skradinska torta, ili kako je još nazivam tortom ljubavi, jer su je u XIV stoljeću pripremale mladenke uoči prve bračne noći, je neizostavan suvenir delicije i za povijest i za nepce.

Svaka domaćica u Skradinu nerado otkriva njen recept, a tajnu krije u omjeru badema i oraha, te svih mogućih mirođija dalmatinskog kraja. Pitate se zašto Skradin? E da, smatram ga gastroenološkom princezom koju štite i rijeka i more, tu je susret kontinenta i Mediterana učinio pravu stvar, tu su Hrvatska i Bosna kroz povijest imale dio sebe. Istražujući trpezu divnog Skradina ocjenjujem je i kao malenu, bogatu, ukusnu, intenzivnu, slikovitu i da će svatko za sebe pronaći izvrstan zalogaj.

 

Sastojci

300g mljevenih badema

200g mljevenih oraha

260g šećera (kombinacija smeđeg i bijelog)

12 jaja

prstohvat soli

1 žlicica bourbon vanilije

1 žlica meda

1 žličica cimeta

½dl prošeka

½dl likera od ruže

1 prašak za pecivo

naribana korica od 2 limuna i 2 dvije naranče

200g čokolade za kuhanje

2dl vrhnja za kuhanje

blanširani bademi za ukras

 

Priprema

Odvojite žumance od bjelanaca. Istucite bjelance s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Mutite žumanca sa šećerom, dodajte bourbon vaniliju, med, cimet, koricu limuna i naranče, prošek, liker ruže, prašak za pecivo. Nakon miksanja svih navedenih sastojaka dodajte mljevene bademe i orahe. Čvrsti snijeg od bjelanaca postepeno dodajite u smjesu žumanaca i ručno miješajte.

Kalup za tortu od 28 cm obložite papirom za pečenje, izlijte mirisnu smjesu i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se torta ohladi prelijte čokoladnom glazurom koju ste dobili zagrijavanjem vrhnja do vrenja i čokolade. (blogkodgabriele)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!