Skradinska torta, ili kako je još nazivam tortom ljubavi, jer su je u XIV stoljeću pripremale mladenke uoči prve bračne noći, je neizostavan suvenir delicije i za povijest i za nepce.
Svaka domaćica u Skradinu nerado otkriva njen recept, a tajnu krije u omjeru badema i oraha, te svih mogućih mirođija dalmatinskog kraja. Pitate se zašto Skradin? E da, smatram ga gastroenološkom princezom koju štite i rijeka i more, tu je susret kontinenta i Mediterana učinio pravu stvar, tu su Hrvatska i Bosna kroz povijest imale dio sebe. Istražujući trpezu divnog Skradina ocjenjujem je i kao malenu, bogatu, ukusnu, intenzivnu, slikovitu i da će svatko za sebe pronaći izvrstan zalogaj.
Sastojci
300g mljevenih badema
200g mljevenih oraha
260g šećera (kombinacija smeđeg i bijelog)
12 jaja
prstohvat soli
1 žlicica bourbon vanilije
1 žlica meda
1 žličica cimeta
½dl prošeka
½dl likera od ruže
1 prašak za pecivo
naribana korica od 2 limuna i 2 dvije naranče
200g čokolade za kuhanje
2dl vrhnja za kuhanje
blanširani bademi za ukras
Priprema
Odvojite žumance od bjelanaca. Istucite bjelance s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Mutite žumanca sa šećerom, dodajte bourbon vaniliju, med, cimet, koricu limuna i naranče, prošek, liker ruže, prašak za pecivo. Nakon miksanja svih navedenih sastojaka dodajte mljevene bademe i orahe. Čvrsti snijeg od bjelanaca postepeno dodajite u smjesu žumanaca i ručno miješajte.
Kalup za tortu od 28 cm obložite papirom za pečenje, izlijte mirisnu smjesu i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se torta ohladi prelijte čokoladnom glazurom koju ste dobili zagrijavanjem vrhnja do vrenja i čokolade. (blogkodgabriele)