Škotska zabranjuje štapiće za uši

Škotska Vlada planira zabraniti proizvodnju i prodaju štapića za uši, a vjeruje se da će ova mjera prepoloviti zagađenje plastikom, rekli su aktivisti.

– Zabrana plastičnih štapića sa pamukom za uši bit će jasan znak naše ambicije da se posvetimo pitanju plastike u moru i pokazuje dalje vodstvo o tom pitanju -, rekla je Roseanna Cunningham iz škotskog Ministarstva za okolinu.

Ona je rekla da, uprkos različitim kampanjama, ljudi i dalje bacaju otpad u toaletu i da se tome mora stati u kraj, piše list Guardian, prenosi Novi-vjetar.

– Škotski sistem kanalizacije prikuplja i tretira oko 945 miliona litara otpadnih voda svakog dana. Ti sistemi nisu osmišljeni da uklanjaju plastične predmete kao što su štapići, koji mogu da ubiju morske životinje i ptice koje ih progutaju -, rekla je ona.

Ovaj potez, kojim će Škotska biti prva u Britaniji koja će potpuno zabraniti ovaj proizvod, uslijedio je nakon zabrinutosti zbog broja štapića koje more izbaci na obalu nakon što su bačeni u toalet.

Iako su veliki maloprodajni lanci prebacili proizvodnju na biorazgradive štapiće sa vrhom od papira, uvozni plastični artikli i dalje su u prodaji u manjim prodavnicama.

Richard Dixon, direktor “Prijatelja zemlje Škotske”, rekao je da je ova predložena zabrana odlična vijest za zaštitu čovjekove okoline i prirode.

– Štapići za uši su vidljiv znak naših navika bacanja smeća koje se kasnije pojavljuje na plažama širom svijeta. Proizvođači i supermarketi već su krenuli u pravom smjeru, ali samo ova mjera garantovat će da će Škotska ukinuti svoj doprinos zagađenju mora -, rekao je on.