Skoro nevjerovatno: SAMO U 15 ZEMALJA SVIJETA NIJE STIGLA KORONA!

Iako nam se čini da je korona virus prisutan u cijelom svijetu, ipak postoje zemlje koje nisu prijavile epidemiju COVID19

To su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Sjeverna Koreja, Palau, Samoa, Solomonska Ostrva, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu i Vanuatu.

Do prije deset dana ova lista bila je duža za još tri imena – Jemen, Južni Sudan i Sao Tome i Principe, međutim proteklih dana i u ovim zemljama zabilježeni su prvi slučajevi zaraze korona virusom.

Prema podacima portal Worldometers.info, u Južnom Sudanu je četvoro zaraženih, isto toliko je i u Sao Tome i Principe, a u Jemenu je prijavljen jedan slučaj zaraze.

Pojedini stručnjaci su saglasni da vjerovatno neke zemlje ne prijavljuju slučajeve korona virusa, ali ih imaju. Uglavnom svi sumnjaju u vjerodostojnost podatka da u Sjevernoj Koreji nema oboljelih od korona virusa.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju korona virusa. Prvi slučaj Covida-19 pojavio se u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine.

Za samo tri mjeseca virus se proširio po svijetu, a za sada je zabilježen u 210 zemalja i teritorija. Korona virusom je zaraženo oko dva miliona ljudi. Pandemija je do sada odnijela preko 120.000 života, ali je i preko 460.000 osoba izliječena.