Susreti sa stvarnim vukodlacima kroz istoriju

Priče o vukodlacima odražavaju fundamentalne ljudske strahove: strah od toga da će se dlakavo čudovište pojaviti iz mraka i odvesti nas sa sobom, ili da ćemo sami postati čudovišta. Činjenica je, međutim, da je u istoriji bilo događaja koji podsećaju na priče koje se već vijekovima pripovjedaju, tako da mnogi vjeruju da u njima ima barem zrno istine.

  1.  Polinji, Francuska, 1521. godine, jedan čovjek je sam šetao u blizini šume kada ga je napao ogromni vuk, ali je on uspio da se odbrani i ozbiljno povrijedi stvorenje koje je pobjeglo nazad u šumu. Teturajući se niz put prema kući, ugledao je čovjeka kako sjedi na livadi i koji je previjao ranu identičnu onoj koju je prije samo nekoliko minuta nanio zvijeri.

Ispostavilo se da je čovjek Mišel Vurden koji je nakon ispitivanja policije priznao da je sklopio dogovor sa đavolom za sposobnost da postane vuk. On je čak imenovao još dva vukodlaka, Filiberta Montota i Pjera Burgoa, kao njegove saučesnike u ubistvima i kanibalizmu koji su se desili u regionu.
2. Žil Garnije jako dugo bio je usamljeni pustinjak koji živi u vikendici izvan grada Dola u Francuskoj, u 16. vijeku. Kada se oženio, stres kako će obezbijediti sredstva za porodicu učinio ga je očajnim…

Garnije, kao i mnogi tek vjenčani muškarci, shvatio je da je njegov momački način života loš za njegovu ženu i bio je primoran da smisli način da donese još hrane u dom. On je zamolio svog “duha drugara” da mu da napitak koji mu je omogućio da se pretvori u vuka kao god poželi.
U to vrijeme, djeca su počela da nestaju. Nije trebalo dugo vremena da stanovnici počnu da upiru prstom na bivšeg pustinjaka. Tokom suđenja, on se izjasnio krivim za “zločine likantropije”, odnosno vjerovanja u sposobnost pretvatanja u vukodlaka za vrijeme punog Mjeseca,  i bio je spaljen na lomači.

3. U 1589. godine, Pit Stab priznao je da je serijski ubica, ubio je 14-oro djece i dvije trudnice iz grada Bedburg, Njemačka. Nakon mučenja, vezan je za točak nakon čega je priznao nešto drugo…

Dok su mu kidali meso sa tijela, Stab se sjetio još jedne “male” tajne – da mu je đavo dao čarobni pojas koji mu je omogućio da se pretvori u vukodlaka kad ga je nosio. Ovo mora da je smetnuo sa uma prije nego što je mučenje počelo. Mještani su mu odsjekli glavu i stavili je na tijelo tek ubijenog vuka. To su stanovnici mislili o ljudima koji se bave likantropijom.