Skandali, tajne, laži i prevare koje su šokirale svijet (III): Pohlepa uništila energetskog giganta, britanski tabloid zbog prisluškivanja stavio ključ u bravu

  Moć tajni i laži može stvoriti ili uništiti osobu i njenu reputaciju. Najveće karijere koje su izdržale test vremena mogu se u trenutku srušiti kada pogrešna osoba sazna pravu informaciju – ili bude prava osoba koja sazna pogrešnu stvar. Od pojedinaca koji su vodili skandalozne živote do bezazlenih poteza koji su izazvali najveće tračeve, ovdje otkrivamo sve vrste šokantnih trenutaka u istoriji. I dok su neki od najutjecajnijih ljudi u istoriji uspjeli da izbjegnu greške koje bi ih koštale reputacije i karijere, neki od njih će zauvijek biti zapamćeni po skandalima

 Enron ili kako je propao energetski gigant

Kompanija Enron je bila sinonim za uspjeh. Ogroman, slavljen i vrijedan više od 100 milijardi dolara, činio se kao nepokolebljiv. Izgled, međutim, može biti veoma varljiv.

Godine 2001. postalo je očito da je vrijednost kompanije lažno napuhana onim što bi se slobodno moglo nazvati “kreativnim računovodstvenim matodama”. Koliko god ovo bilo loše, to je bio samo početak kolapsa energetskog giganta.

Zapravo, visoke ličnosti unutar kompanije manipulisale su njenim računima radi sopstvene finansijske dobrobiti, upuštajući se u insajdersku trgovinu. Postojao je domino efekat obmane jer su se morale počiniti nove prevare kako bi se pokrile one koje su bile napravljene prije.

Kompanije je uvučena u ozbiljne i skrivene dugove, kada se dogodilo neminovno i sve se počelo raspadati. Nije bilo nade za opstanak.

Enron je 2001. godine podnio zahtjev za bankrot i svako ko je imao dionice u kompaniji otkrio je da su one potpuno bezvrijedne. Oni koji su sjedili na čelu Enrona i bogato profitirali od prljavih poslova završili sun a sudu zbog pranja novca, utaje poreza i insajderske trgovine.

U jednom od najšokantnijih američkih korporativnih suđenja, izrečene su zatvorske kazne onima koji su nekada bili među najmoćnijim poslovnim ljudma u zemlji. Za Kennetha Laya, osnivača i izvršnog direktora Enrona, cijena je bila visoka.

Suočen s maksimalnom kaznom od 45 godina i ličnom propašću, Lay je umro od srčanog udara 2006. godine. Danas, Enron ostaje sinonim za prevaru i nesavjesno postupanje, i važna lekcija za sve koji se bave velikim biznisom.

Kad tabloid pretjera

Godine 2011. javnost je saznala da je jedan od najprodavanijih britanskih tabloida “Vijesti iz svijeta”, hakovao govornu poštu ljudi  – od komičara, političara, showbiz zvijezda i još puno drugih. Bio je to novi pad u odnosima štampe i javnosti.

Usred jednog od medijski najispraćenijih istraživanja utvrđeno je da je hakiranje bilo široko rasprostranjeno, a mnogi su se pitali da li je za to kriva neutaživa žeđ javnosti za skandalima. Cijena kršenja zakona bila je visoka, pa su novine bile prisiljene staviti ključ u bravu nakon više od 170 godina, a povjerenje javnosti u medije je palo na najniži nivo u istoriji.

Krvavi kraj monarhije

Godine 1847. Charles de Choiseul-Piaslin ubio je svoju ženu, vojvotkinju Fanny, okončavši strastveni brak. Ta se strast pretvorila u nasilje u avgustu 1847. godine, kada je Charles pretukao i nasmrt izbo Fanny.

Charles je uhapšen ubog ubistva i bio je u pritvoru dok su vlasti katalogizirale desetine povreda koje je nanio svojoj supruzi. Ističući svoju nevinost uprkos tome što je bio prekriven Fannynom krvlju, vojvoda se nadao da bi Luj XVIII mogao intervenisati kako bi ga spasio i spriječio skandal.

Naravno, kralj nije učinio ništa, a Charles je izvršio samoubistvo koristeći arsen prije nego što je mogao biti izveden pred suđenje. Uz glasine da je vojvodina smrt lažirana kako bi mogao pobjeći i živjeti u inostranstvu, javnost je bila užasnuta.

U vrijeme povećanih nemira među stanovništvom, ideja da bi pripadnik plemstva mogao biti pošteđen kazne koju zaslužuje izazvala je negodovanje koje je doprinijelo Revoluciji 1848., koja je srušila francusku monarhiju jednom zauvijek.

Istoričari i genealozi i danas istražuju zamršenu istoriju Charlesa de Choiseul-Piaslina, s putevima koji sežu sve do Engleske, pa čak i Nikaragve, gdje neki tvrde da se danas mogu naći njegovi živi potomci, čime se daje mjesta teoriji da je Charles ipak nekako uspio izbjeći vješala i pobjeći iz zemlje.