Sjedenje nas ubija kao i pušenje

“Sjedenje je novo pušenje”, ističu stručnjaci.

Danas većinu vremena provodimo sjedeći kako na poslu tako i poslije doma kada se želimo odmoriti. Ubrzani tempo života i cjelodnevni rad oduzimaju vrijeme za aktivnost. Ipak u svemu tome treba pronaći ravnotežu.

Sjedilački način života donosi brojne zdravstvene probleme, a kao alarm zvoni nam preuranjena smrt.

Sjedenje usporava rad moždanih vijuga, a što se više krećemo, više svježe krvi i kisika dolazi do mozga.

Sjedenjem se povećava rizik od raka debelog crijeva, dojke i raka endometrija jer raste razina inzulina koji potiče rast tumorskih stanica. Tijelo s vremenom slabije reagira na njegovo lučenje pa uglavnom dolazi do razvoja dijabetesa. Kretanje i vježba reguliraju tu razinu šećera u krvi dok samo jedan dan sjedenja može značajno poremetiti rad gušterače.

Svi znamo da bez vježbe nema potrošnje kalorija i otapanja masnih naslaga pa se sjedenjem masnoće nakupljaju u krvnim žilama što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studije pokazuju da je broj ljudi koji oboljevaju od tih bolesti dvostruko veći od onih koji stoje na nogama. Pretrpavanje fast foodom i slatkišima ispred televizora dovodi do nakupljanja viška kilograma. Niti brzo podizanje energije na poslu velikom količinom šećera iz pekarskih proizvoda u rano jutro nije najbolji jutarnji doručak.

Stajanjem se potroši 30% više kalorija dok sjedenje nakuplja masne stanice.

Položaj sjedenja opterećuje vratnu kralježnicu I smanjuje aktivnost mišića što dugoročno slabi mišiće i uzrokuje probleme s ravnotežom.