Sjedenje je gore od cigareta i glavni je uzrok rane smrti!

Istraživanje je pokazalo da je jedna od šest smrti vezana baš za ovaj problem modernog svijeta. Stručnjaci savjetuju da na svakih pola sata treba da ustanete i prošetate.

Ukoliko radite u kancelariji, ne krećete se i konstantno ste vezani za stolicu, ovakav način života može da vam udvostruči rizik od rane smrti, čak i kada redovno vježbate, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje taj rizik.To su rezultati istraživanja sa univerziteta Kembridž.

Njihovi stručnjaci su otkrili kako je jedna od šest smrti vezana za kancelarijske poslove u kojima zaposleni sjede od 9 do 17 sati. Glavni uzročnici bili su bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demencija.

Takođe, procenjuju da 37 odsto odraslih Britanaca provede manje od pola sata dnevno na nogama.U najnovijem istraživanju tima američkih stručnjaka pokazalo se kako najveći rizik od rane smrti postoji kod onih koji sjede i po 90 minuta uzastopno.

– Sjedenje je zaista kao novo pušenje. Trebaju nam kreativni načini da bi povećali redovna razdoblja aktivnosti, a ne samo smanjili vrijeme provedeno sjedeći – objasnila je učesnica studije Monika Saford.