SJEĆATE LI SE ČUVENE VIDOVNJAKINJE MARICE KADRIĆ: Predvidjela tačan datum i svoje i suprugove smrti

U Sarajevu živi penzionisani policijski inspektor S. J. (81) koji nam je nedavno ispričao nevjerovatno iskustvo sa Maricom Kadrić. Kaže da su je često policajci privodili. Komšije su je poštovale, voljele i štitile. Ali, tadašnje vlasti su imale stroge mjere protiv gatara, pogotovo protiv Marice, pred čijom kućom su se stvarali redovi

 

 

Marica Kadrić je rođena u Kiseljaku. Kao desetogodišnjoj djevojčici desilo joj se nešto što je zauvijek izmijenilo njen život. Tada je govorila da će se udati za muslimana. Niko nije tada slutio da je u njoj čučao dar vidovitosti i nepogrješivog proricanja sudbine.

Predvidjela je brojne događaje, čak i tačan datum smrti sebe i svoga muža. Nema preciznih podataka koliko je ljudi posjetilo u Sarajevu, ali se vjeruje da su u pitanju milioni. Dolazili su iz svih krajeva svijeta; znani i neznani. Nikada nije imala odgovor odakle joj te paranormalne sposobnosti, ali je bila iskrena, odvažna i direktna.

Policija

U Sarajevu živi penzionisani policijski inspektor S. J. (81) koji nam je nedavno ispričao nevjerovatno iskustvo sa Maricom Kadrić. Kaže da su je često policajci privodili. Komšije su je poštovale, voljele i štitile. Ali, tadašnje vlasti su imale stroge mjere protiv gatara, pogotovo protiv Marice, pred čijom kućom su se stvarali redovi.

  • Hapsili bi je, a da zapravo nije bilo nikakvog prekršaja. Jedini njen grijeh bio je što joj je narod dolazio – priča penzionisani plicajac.

U nastavku svjedoči o nevjerovatnom detalju. Njih trojica je ispituju, provjeravaju zašto joj narod dolazi, prijete joj zatvorom jer vara narodne mase. A ona će, smirena i ozbiljna, okrenuti se prema S. J, tada 45-godišnjem policijskom službeniku.

  • Ti, umjesto da se brineš o zdravlju svoje majke, ovdje gubiš vrijeme sa mnom. Idi kući, majka ti je na umoru – upozorila ga je.

Policajac je skoro spremio pendrek da joj, kako kaže, uputi jednu vaspitnu, ali je odustao da ni sam ne zna zašto (u to vrijeme policija je imala pravo pendrekom vaspitavati svakog građanina, a pogotovo one koje je privela u policijsku stanicu). Odustao je i povukao se u svoju kancelariju. Razmišljao je o Marici, šta da uradi s njom. Iz razmišljanja ga je trgnuo suprugin telefonski poziv.

  • Majci je pozlilo – javila mu je.

Kući je stigao prekasno. Majku je srce izdalo. Nije je vidio.

  • A da sam poslušao Maricu, možda bih majku i spasio – kaže naš sagovornik.

Draža Bogu

Njena rodbina, prijatelji i saradnici tvrde kako je sve znala i ništa nije krila. Bila je direktna. Čak je i Džemalu Bijediću najavila smrt, upozorivši ga da se čuva neprijatelja iz svoje okoline.

I čuvenoj Silvani Zilhi Armenulić je kazala da je ovozemaljska paćenica i da je draža Bogu. Ali, tada to slavna pjevačica, niti bilo ko iz njenog okruženja nije shvatio kao signal da će kratko živjeti na ovom svijetu.

Silvana je Marici dolazila zbog svojih ljubavnih problema i karijere, a Marica joj umjesto detalja sasula direktno u lice da je “draža Bogu”.

Zanimljivo je bilo i Maricino gledanje Lepoj Breni. Njoj je najavila “zlatne kašike”, veliku slavu, ali nesreću tokom cijelog života.

  • I udat ćeš se, i imati novca, ali nećeš biti nikada sretna i rahat. Ili ćete lomiti porodični problemi, ili djeca, ili zdravlje… Čuvaj se teških nesreća.

Ove riječi Marica je Breni izgovorila na početku Brenine karijere. Danas, decenijama poslije, izgleda svaka Maricina riječ se obistinila. Brena je imala i još uvijek ima problema sa suprugom Bobom Živojinovićem, sina su joj kidnapovali, iza nje je nekoliko operativnih zahvata. Ima novca, ali nije sretna…

(E. M./arhiv Aure)