Sjajne zdravstvene koristi koje nudi jabuka

Sa preko 7.000 različitih sorti, ne čudi što su jabuke voće koje se širom svijeta najviše konzumira.

Obično se koriste u receptima za pite, kolačiće, mafine, džem, salate, zobene pahuljice ili smutije. Odlična su užina, samostalno ili narezane i premazane maslacem od orašastih plodova.

Pored svoje kulinarske raznovrsnosti, brojnih kolorita i okusa koje možete birati, jabuke su izuzetno zdravo voće koje nudi brojne zdravstvene koristi.

– Hranjivost

Jabuke se smatraju voćem bogatim hranjivim sastojcima. Stručnjaci preporučuju dvije porcije voća dnevno (u planu ishrane do 2.000 kcal), s naglaskom na konzumiranje cijelih voćki, poput jabuka.

– Mogu podržati gubitak težine

Jabuke su bogate vlaknima i vodom što ih čini zasitnim. Osjećaj sitosti se koristi u raznim strategijama mršavljenja jer pomaže u upravljanju apetitom.

U jednoj studiji, konzumiranje cijelih plodova jabuka produžilo je osjećaj sitosti za skoro četiri sata duže u odnosu na konzumiranje jednakih količina pirea ili soka od jabuke. To se dešava jer cijele jabuke smanjuju brzinu pražnjenja želuca – vlakna se nalaze u mesu ploda, ali i u kori jabuke.

– Dobre su za vaše srce

Jabuke su povezane sa nižim rizikom od srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što sadrže rastvorljiva vlakna. Ova vrsta vlakana može pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Drugi razlog može biti taj što sadrže polifenole. Neki od njih mogu sniziti krvni pritisak.

Studije su, također, povezale visok unos flavonoida (vrsta polifenola) sa manjim rizikom od moždanog udara.

Osim toga, flavonoidi mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem oksidacije LDL holesterola i smanjenjem ateroskleroze – nakupljanja plaka u vašim arterijama.

– Povezane su sa manjim rizikom od dijabetesa

Konzumiranje jabuka također može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Visok sadržaj antioksidativnih polifenola kvercetina i floridzina mogao bi objasniti ovaj blagotvoran efekat.

Protivupalni efekti kvercetina mogu smanjiti otpornost (rezistenciju) na inzulin, koja je značajan faktor rizika za nastanak dijabetesa.

Floridzin smanjuje apsorpciju šećera u crijevima, doprinoseći manjem opterećenju šećerom u krvi i manjem riziku od dijabetesa.