Sjajan trik sa rižom: NAPRAVITE MIRISNU RIŽU I STAVITE JE U ORMAR!

Znamo kako sve može da se koristi u kuhinji, ali postoje i neki trikovi za korištenje riže, a nisu vezani sa kuhanjem. Ako ste do danas mislili da od riže nema druge koristi, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da je stavite u garderober. Da, dobro ste pročitali, u garderober!

Ako ste čuli za trik da se u rižu stavi mobilni telefon kada vam padne u vodu, znate da taj trik i djeluje jer će sakupiti vlagu. Ovo je korisna informacija ako znamo da u garderobu može da se zavuče vlaga i da dovede do pojave neprijatnog mirisa, a posljedica je nedovoljno osušena odjeća ili višak vlage u prostorijiEvo kako riža može da pomogne.

Kako će upiti vlagu iz prostorije, tako će i djelovati kao osvježivač vazduha. Ne morate da trošite puno novca i vremena kako biste pronašli savršen miris za garderobu (ili kuću) već možete sami da ga napravite i to tako što ćete riži dodati par kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja.

EVO KAKO DA NAPRAVITE “MIRISNU RIŽU”
Sve što vam je potrebno jeste jedna šolja riže (savjet je da koristite običnu bijelu) zatim malo esencijalnog ulja, posuda u koju ćete staviti rižu, malo tkanine i gumica.

Rižu pomiješajte s 10-ak kapi esencijalnog ulja u posudi. Uzmite komad prozračne tkanine i njom prekrijete posudu. Gumicom sve dobro učvrstite.

Posudu s rižom stavite u garderober, na mjesto gde ljubimci i djeca neće moći da je dohvate. Nakon par mjeseci tu rižu zamijenite novim “osvježivačem vazduha”. Ako koristite smeđu rižu umjesto bijele, brže ćete morati da je zamijenite jer brzo prestane da djeluje.

BONUS SAVjET: AKO ŽELITE DA VAM VEŠ DIVNO MIRIŠE, DODAJTE MU:

Sok od limuna
Limun djeluje kao prirodni izbjeljivač, a uz to će vaš veš nakon pranja neodoljivo mirisati.

Sodu bikarbonu
Baš kako je stavljate u frižider da upije sve neprijatne mirise, tako možete da je dodate i vešu kako bi pojačala miris prašku.

Esencijalna ulja
Ona su idealno prirodno sredstvo za borbu protiv bakterija i plijesni. Dovoljno je dodati par kapi ulja lavande, eukaliptusa ili mente kako biste spriječili nastanak buđi, ali i neprijatan miris na vlagu.

error: Content is protected !!