Široki osmijesi s crvenih tepiha i selfija su pseudosreća besmislenog svijeta u kojem živimo: Pretjerano srdačni ljudi – nisu iskreni!

Svakodnevno u svom životu upoznajemo nove ljude. Neki su hladni, neki topli, neki arogantni, neki nepristojni, neki agresivni, neki su srdačni, a neki – pretjerano srdačni.

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Kada je prvi put ušla u moju sobu za psihoterapiju, sa osmijehom od uha do uha, činila se, tako na prvi pogled, dosta draga, ali osmijeh nije skidala s lica. Došla je zbog problema u ljubavnim odnosima. Tačnije, u ljubavnim neodnosima.

Razvela se prije tri godine. Ima desetogodišnju kćer, ali  od tada je sama i čini joj se da nikad neće pronaći drugog partnera. Nije imala posebnih problema u braku. Jednostavno, muž je zaključio da nemaju nikakav zajednički interes i sporazumno su se razveli. Ostavio joj je dobar dio imovine, a on otišao da živi u Dansku. Sada je tu da vidi šta to s njom nije u redu.

Međutim, od svega  na njenoj vanjštini, a bila je zaista lijepa žena, najviše se isticao taj usiljeni osmijeh. Od te prevelike doze srdačnosti počelo je da mi bude neugodno. Kada sam analizirala svoja osjećanja, a koja je izazivala ova klijentica, shvatila sam da nije iskrena.

Srda se srdi i srdačna je

Sjećam se jedne pjesmice iz čitanke, a zvala se „Srda“. Uglavnom, govorilo se o djevojčici koja  se bez razloga ljuti, a ide nekako ovako. „Ja se često rasrdim i stanem kraj vrata, pa se srdim i srdim, po dva po tri sata…“

Dakle, srda je ona koja je ljuta, a srdačna je ona koja je ljubazna, uslužna.  Korijen riječi srdačnost jeste srda . Iz ovoga se može izvući zaključak da je pretjerana srdačnost, skrivanje ljutnje. A, ako znamo da je ljutnja, često prikrivena tuga, onda bi pretjerano srdačne osobe mogle skrivati tugu.  Osim toga, sigurno ste i sami čuli da se za nekog kaže da je srdit.

Sjetimo se samo velikih holywoodskih faca koji se uvijek slikaju sa velikim osmjesima, a koliko su sretni govore njihove čitulje, jer, svako malo, pojavi se jedna sa velikim osmijehom.

Neiskrnei holivudski osmijesi

Vratimo se mojoj klijentkinji.

Bila je naša jedanaesta seansa po redu, a moja klijentkinja je još uvijek donosila veliki osmijeh. Danas se sjećala svoje prošlosti koja nije bila lijepa i počela je da plače. Međutim, kako je plakala tako se i smijala. Istovremeno je radila i jedno i drugo.

„Da li Vam je smiješno to o čemu pričate?“, pitala sam.

Uozbiljila se i rekla da čak nije ni svjesna da se smije, a kamo li da joj je smiješna ova priča. Otkrile smo da je uvijek morala biti nasmijana kako bi ostvarila neke svoje osnovne potrebe, jer je imala prestrogog oca koji nije trpio ničije suze. Za suze je dobijala batine. Odrastajući, shvatila je da će usiljenim osmijehom, puno lakše ostvariti svoj cilj.

Često joj nije bilo do osmijeha, često bi joj se život raspadao, ali, ona bi uvijek nabacila masku s osmjehom na lice i krenula u borbu protiv vjetrenjača. Shvatila je da je i potencijalne partnere tjerala od sebe usiljenim osmijehom.

Šta govore usiljeni osmijesi

„Naučila sam da osmijehom dobijam, pa sam ga koristila uvijek, a sada sam shvatila da sam sa tom svojom pretjeranom srdačnošću uvijek sakrivala strogi odgoj i teško djetinjstvo. Moji eventualni partneri su sigurno prepoznali da nisam iskrena, kao što si i ti rekla i, da nisi tako bila iskrena prema meni, ko zna da li bih ikada spoznala u čemu griješim. A bila sam manipulativn i svoju srdačnost uvijek koristila da bih nešto dobila.“

Nažalost, danas često viđamo ovakve usiljene osmijehe na tzv. bosansko-holivudskim crvenim tepisima, a i facebook selfijima, koji su, ništa drugo, nego pseudosreća jednog besmislenog svijeta u kojem živimo, gdje niko nije sretan, onako, sam za sebe, nego su svi „sretni“ da bi drugima pokazali kako su divni, sretni i eto, pretjerano srdačni.

(aura.ba)