SIRĆE – mali trikovi za savršen izgled

U kategoriju “čudotvornih” napitaka, sirće se uvrstilo još prije više hiljada godina. Iako se odavno koristilo u prehrani u krajevima gdje uspijevaju jabuke, danas se njegov spomen najčešće veže uz “zdrav način života”. Kako sirće možete iskoristiti i u službi ljepote, saznat ćete ako pročitate dolje ponuđene recepture

 Kupka za nokte

Umočite nokte na deset minuta u mješavinu načinjenu od pola čaše jabučnog octa i pola čaše maslinovog ulja. Nokti će biti jači i manje će se lomiti.

Za sjajnu kosu

Dodati dvije kašike octa od jabuka u vodu kod zadnjeg ispiranja kose. Nakon ovakvog tretmana, kosa će postati sjajna. Ne trebate kupovati regeneratore.

 

Intimna higijena

Za održavanje intimne higijene, od posebne koristi bit će voda pomiješana s jednom kašikom octa od jabuka.

Maska za suhu kožu lica

Pomiješajte tri kašike naribanih jabuka sa jednim žumanjcem, pa nanesite smjesu na vlažno lice, i pustite da djeluje 30 minuta.

Noćna njega lica

Kako biste se riješili mrlja na koži te osvježili lice, tonik koji koristite zamijenite octom. Prije spavanja utapkajte vaticom malo jabučnog octa na lice. Kad se ujutro probudite, naprosto ćete biti zapanjeni mekoćom lica.

Napravite šampon

Potrebno: 2 kašike maslinovog ulja, 1 jaje, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika jabučnog octa, malo uobičajenog šampona. Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete pastu. Koristite na uobičajeni način.

 

SAVJET PLUS

Jabučni ocat dobar je i protiv uklanjanja kamenca sa zuba. Pomiješajte malo octa sa vodom i redovno grgljajte. Jabučni ocat uklanja i zadah iz usta.

 

error: Content is protected !!