Šipak, mogranj, nar, Punica granatum… Rajsko voće za podmlađivanje i „peglanje“ bora

Jedite šipak što češće, ali ako volite sok od šipka, nemojte ga kuhati. Najbolji recepti za sve što sadrži vitamin C su oni koji ne uključuju termičku obradu

Šipak, mogranj ili nar (lat. Punica granatum) je grm ili malo drvo (5 – 8 metara visoko) koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. To je polulistopadna biljka, tj. za vrijeme blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za vrijeme oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer biljka ne voli mnogo vlage. Cvjetovi su zvonoliki, a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje.

Kora ploda je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke koje imaju po jednu ovalnu košpicu. Koristi se za izradu želea i sokova.

Ubica ćelija raka prostate

Ovisno o raznim autorima, porijeklo ove biljke se različito interpretira. Pojedini autori je izvorno svrstavaju u regiju Irana, Pakistana, Afganistana i sjeverne Indije, dok je drugi svrstavaju u autohtonu mediteransku biljku. Nar zovu i rajskom biljkom, jer se vjeruje da je raslo u rajskom vrtu Adama i Eve. Simboliše plodnost, ljubav, zdravlje, vrijednost…

U septembru ove godine objavljene su dvije izuzetno vrijedne studije u uglednim znanstvenim časopisima koje donose rezultate o pozitivnim učincima biljnih hemikalija porijeklom iz nara.

U časopisu «Proceedings of National Academy of Sciences» objavljena je studija koja govori o hempreventivnom i hemoterapijskom učinku soka od nara na ćelije karcinoma prostate. Istraživanje je pokazalo da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Znanstvenici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija ćelije karcinoma prostate «in vitro».

 Jači od zelenog čaja

U časopisu «Journal of Nutritional Biochemistry» objavljena je studija o učinku soka od nara na sprječavanje oksidacije LDL holesterola, odnosno na prevenciju ateroskleroze. Znanstvenici su promatrali kako se LDL holesterol («loš holesterol») ponaša u prisustvu soka od nara i uočili su da se 40 % manje molekula LDL holesterola oksidiralo u prisustvu soka od nara. Dobro je poznato da oksidirani LDL holesterol predstavlja značajan rizik za pojavu ateroskleroze. Sok od nara u pokusima je spriječio i neke druge procese povezane s pojavom ateroskleroze.

Lavina istraživanja o pozitivnim učincima nara pokrenula se u Izraelu, a za pažnju koju je nar dobio u znanstvenim krugovima velikim je dijelom zaslužan Michael Aviram. Ovaj znanstvenik najviše se bavio ispitivanjem antioksidativne moći soka od nara. Utvrdio je da sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Prema preporukama izraelskih znanstvenika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

U narodnoj medicini nekada se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita. Na srednjem istoku njegov sok se i danas koristi za pripremu umaka za neka mesna jela.

Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal). Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

Kako očistiti nar?

Mnogi se žale da je komplikovano izvaditi sjemenke iz nara, ali savjeti iskusnih domaćica olakšaće vam posao. Treba odsjeći kraj nara i lagano oguliti koru od vrha prema dole. Potopiti voćku u činiju sa hladnom vodom i ostaviti da se natapa minut-dva. Držati nar pod vodom (jer sprječava prskanje soka) i razlomiti ga na dijelove. Potom razdvojiti sjemenke od membrane. Sjemenke će potonuti na dno posude, dok će kora i membrana ostati da plutaju po površini.

Nije na odmet da znate i slijedeće: cijeli plodovi mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u hladnjaku. Očišćeno zrnje može se smrznuti u vrećici za zamrzavanje na godinu dana. Svježi sok treba čuvati u hladnjaku i popiti u dva do tri dana.

Simbolika  nara

Jevreji vjeruju da u šipku ima tačno 613 sjemenki, što odgovara 613 zapovijedi u Tori.

Šipak je jedan od nacionalnih simbola Armenije.

Šipak je zvanični logo mnogih gradova u Turskoj.

Berberske su žene nekada pomoću nara predskazivale koliko će imati djece: ucrtale bi krug na tlu, u njega bacile zreo nar, a broj zrna izvan kruga pokazao bi broj potomaka. Ostane li vam koje zrno viška, pokušajte i vi zaviriti u budućnost!

RECEPTI

Domaće ulje protiv bora

Ovo ulje je veoma jednostavno napraviti. Potrebno vam je 15 ml ulja nara, 15 ml ulja badema, 15 kapi eteričnog ulja bušina (cistus ladanifer), 10 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca. Ulja pomiješati i usuti u čistu staklenu bočicu sa čepom od plute. Primjenjuje se dva puta dnevno, tako što se lagano, polukružnim pokretima utrljava na čistu kožu lica.

Štiti srce

Svježe iscijeđen sok od nara bogat je vitaminom C i pantotenskom kiselinom. Dokazano je njegovo blagotvorno djelovanje u slučaju tumora, a sprječava i nastajanje zubnog plaka. Vrlo blagotvorno djeluje i na sva srčana oboljenja, a jedna čaša dnevno ovog soka podmiriće potrebnu dozu. Nemojte biti lijeni, već pomozite svome zdravlju narom…

Sirup od nara

Sirup se može praviti i od šipka ljutunca. Bobice dobro očistite od žute opne, trudite se da vam nimalo tog gorkog žutog omotača ne upadne među bobice jer je blago otrovno. Kad očistite količinu da masa bobica iznosi 1 kg (ili više, ali tada u omjeru 1:1 povećavate i šećer) redajte u veću posudu red bobica, pa pospite šećerom. Malo pritisnite rukama pa tako ponovite dok ne potrošite sve bobice. Ostavite preko noći a sutra dobro promiješajte. Ostavite još nekoliko sati uz povremeno miješanje a onda smjesu sameljite (multipraktik, blender, mlin za meso…). Procijedite kroz gusto cjedilo i odmah punite pasterizirane boce. Upute za čuvanje ne postoje, jer se ovaj sirup ne čuva. Nestane ga u roku od nekoliko dana. Probajte, uvjerit ćete se!