Sipajte med blizu mrava i istog trena saznajte da li je pravi ili lažnjak

Kvalitetan med predstavlja odličnu prevenciju prehlade, ali na tržištu se često podvaljuju i lažni. Iz tog razloga bitno je znati razliku između pravog i lažnog meda.

Iako je samo detaljnom analizom moguće provjeriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu da se odgonetne porijeklo ovog prirodnog izvora zdravlja.

Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u odabiru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Prizvođači, naime, moraju da naznače sastav meda i njegov postotak u količini.

Prirodni med nije lepljiv, a testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju. Koža bi trebalo da ga upije pošto nije lepljiv, a u slučaju da sadrži šećer ili vještačke zaslađivače – lijepiće se.

Nekoliko kašičica meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj rerni. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Nekoliko kapi meda na papirnatom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava. Naime, ukoliko med posle određenog vremena ne probije papir, znači da je pravi. U protivnom, onaj koji sadrži vodu probiće papir poslije samo nekoliko sekundi.

Mravi su odličan način da testirate med. Ukoliko ga izbjegavaju kad ga stavite blizu njih, to znači da je pravi pošto ga ne vole.

Voda pomiješana sa čistim medom najlakši je indikator sastava meda. Pravi će pasti na dno čaše, dok će se lažni otapati i pomiješati sa vodom.

Pravi med se vremenom kristališe, dok će lažni ostati tečan.