Sindrom „kompjuterskog vida“: KAKO DA ODMORITE OČI OD GLEDANJA U EKRAN?

Problemi sa vidom, koji su sve prisutniji kod svih uzrasta u populaciji, kako oftalmolozi tvrde, vezuju se za mnogo vremena koje provodimo ispred kompjutera, telefona, tableta, ali i televizora.
Odavno je ustanovljen sindrom kompjuterskog vida koji je posljedica prekomjernog gledanja u ekran.

Kako tvrde ljekari, ovom sindromu su podložni potencijalno svi oni koji provode više od tri sata dnevno ispred ekrana. Posebno naglašen problem je što dugo gledanje u ekran dovodi do smanjenog treptanja, a to za posledicu ima sušenje površine oka, što uzrokuje svrab i iritaciju očiju.

Pored toga, posljedice kompjuterskog sindroma vida često su i glavobolja, ukočenost, bol u vratu, privremena zamućenost vida, bol u predjelu čela, kao i neprijatan osjećaj napora u dubini očiju.
Ljekari kažu da postoji način kako da se prevenira ova pojava.

“Potrebno je baciti akcenat na pravilo ‘20-20-20’. To zapravo znači da bi na svakih 20 minuta gledanja u ekran trebalo odmarati oči 20 sekundi i gledati u daljinu 20 stopa, odnosno naših otprilike šest metara” – savjetuju stručnjaci, te preporučuju da bi trebalo u pauzama treptati češće, kako bi se obezbjedila vlažnost površine oka.

“Trepćite što više i češće. Ukoliko se vlažnost oku ne vrati na prirodan način, kao pomoć možete da uzmete veštačke suze bez konzervansa”, objašnjava oftalmolog.

Još jedan od načina da olakšate dugosatno gledanje u ekran i zaštitite oči je da namjestite adekvatno osvjetljenje na pozadini, podesite font slova koji vam odgovara, ali i držite dovoljno daleko odmaknut uređaj.

Dovoljno daleko znači otprilike onoliko koliko su duge vaše ruke. To je bezbjedna daljina na kojoj se oko neće umarati kao kada ste previše blizu ekranu.

Oftalmolog savjetuje i kada je vrijeme da se zbog problema sa vidom javite ljekaru.

“Ukoliko osjećate stalne tegobe ili da ne vidite dobro, onda je to znak da bi trebalo da se javite oftalmologu i provjerite vid”, – savjetuju doktori.

“Za djecu nije preporučljivo da više od dva sata provedu ispred ekrana. I bolje je da to rade iz nekoliko puta, recimo, dva puta po sat vremena, nego odjednom dva sata.