Simbol ljubavi i vječnosti : Zbog čega je vjenčani prsten magični čuvar braka?

Vjenčani prsten puno je više od simbola ljubavne veze. Sam oblik prstena, zatvoreni krug, simbolizirao je integritet, vječnos, ponovno rođenje i svemir. Kružni oblik prstena zabilježen je i na egipatskim hijeroglifima, gdje je predstavljao i savršenstvo prirode

 „Vena ljubavi“

Nošenje vjenčanog prstena na lijevoj ruci uglavnom je zastupljeno u zapadnoj kulturi, a jedan od razloga je vjerovanje u „venu ljubavi“ koja vodi od prstenjaka lijeve ruke do ljudskog srca.

Ovaj običaj su od Egipćana preuzeli Rimljani a s pojavom  hrišćanstva i katolici. Babilonci su vjerovali da nošenje prstena ima magična svojstva pa su ga nosili prilikom molitvi svojim bogovima i biginjama kako bi dobili blagosliov. Postoji i jedna zanimljiva i manje poznata priča koja objašnjava zbog čega se u hrišćanstvu zadržao običaj da se burma stavlja na domali prst lijeve ruke. Naime, dok se izgovara molitva „U ime Oca, Sina i Dvetoga duha“, mladoženja prstenom dodiruje mladenik palac, kažiprst i srednji prst, a ona ga, izgovarajući „amin“ stavlja na domali prst. . Otad i mlada i mladoženja nose burme.

Kod pripadnika pravoslavlja, burma se nosi na desnoj ruci jer se vjeruje da je desna ruka ona koja sve podržava. Prema vjerovanju, na desnom ramenu svakog čovjeka sjedi anđeo čuvar, a na lijevom đavo koji ljude tjera u grijeh i potragu za drugim partnerom.

 Izgubljena burma – krah braka

Vremenom su se razvila i neka narodna vjerovanja o samim činu vjenčanja i burmi. Burme obavezno moraju biti nove, nikako naslijeđene od nekog drugog člana porodice. Također, veoma lošim znakom bi se smatralo ukoliko bi neko od supružnika izgubio burmu što bi značilo siguraj kraj braka.

Vjenčane burme se također ne smiju davati da ih neko proba jer se time krade bračna sreća. Ukoliko se neka udovica odluči za novi brak, staru burmu treba da skine sa prsta i čuva u kući na nekom tajnom mjestu. Nikako se ne smije istovremeno nositi i stara i nova burma.

Kada je riječ o poklanjanju nakita, običaj je da roditelji svojoj djeci poklone burme, ali tek nakon što prođe 25 godina braka. Ta burma se tretira kao komad nakita, a s njom se ne vjenčava. Naime, postoji vjerovanje da se roditljske burme trebaju koristiti kao hamajlije  koje će djecu čuvati od zla.

(aura.ba)