Šijacu masaža: Ugodan i jeftin način da se riješite zdravstvenih tegoba

Pored činjenice da šijacu masaža opušta umorno tijelo, ova terapija stimuliše krvotok i blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam. Također, otklanja posljedice stresa, smanjuje bol, pospješuje mentalne i fizičke funkcije i stabilizuje kompletno zdravlje

Kada osjećamo bol ili se ne osjećamo dobro, prirodna reakcija je da nagonski dodirujemo, trljamo ili pritišćemo odgovarajuće dijelove tijela. Na taj način, instinktivno primjenjujemo tretman, nastojeći stvoriti ravnotežu u tijelu.

Šijacu terapija koja poboljšava cjelokupno zdravlje, priznata je svuda u svijetu zbog svoje efikasnosti u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. Da biste spriječili prehladu i druge tegobe, možete se koristiti i japanskom metodom šijacu masaže, koju je otkrio Tokuhiro Namikoši. Šijacu predstavlja spoj džuda, samomasaže „do in“, te drevne masaže. To je razvojni proces nastao jedinstvenim iskustvom iscjelitelja. Prvi slog „shi“ znači palac, a „tsu“ znači pritisak. Dakle, bukvalni prijevod bi bio – pritisak palca.

Iako je Tokuhiro Namikoši osnovao školu za obuku profesionalnih maserskih fizioterapeuta, smatra da šijacu masažu možete primjenjivati i sami. Dovoljno je samo pažljivo izučiti opis metode. Šijacu masaža je zadnjih godina sve popularnija u svijetu jer je možete praktikovati u udobnosti svog doma. Sve što vam je potrebno za ovu metodu liječenja je prostirka za pod i malo slobodnog vremena.

 Ljekoviti pritisak prsta

Tradicionalna medicina dalekog istoka smatra da je u zdravom tijelu životna energija ili „chi“ uravnotežena i slobodno protiče kroz četrnaest nevidljivih kanala koji se zovu meridijani. A kada je organizam oslabljen zbog nezdravog načina života, emocionalnog stresa ili neke povrede, energija više ne teče glatko kroz tijelo. Prema riječima stručnjaka, većina ljudi pripada kategoriji „poluzdravih“, što znači da njihovo stanje nije potpuno uravnoteženo.

Šijacu se zasniva na jednostavnom pritisku prsta pri čemu se skoro ne koriste akupunkturne tačke. Tačnije, prstima i dlanovima se pritiskaju određene tačke na tijelu. Šijacu masaža služi za poboljšanje zdravlja kao i pomoć pri liječenju. Kontraindikacije su teška oboljenja unutrašnjih organa i poremećaji koagulacije krvi.

Prilikom šijacu masaže, fizioterapeut će koristiti prste, palčeve i dlanove kako bi pritisnuo određene tačke na tijelu, zavisno od pacijentovog stanja. Površina kože uvijek se pritiska jagodicama prsta. Kada se masira lice ili stomak, koriste se kažiprsti, srednji i domali prst. Nemojte praviti pokrete koji su nalik na udare po tijelu, mada stepen potrebnog pritiska zavisi od pacijentovog stanja. Uvijek treba da budete u položaju koji će vam omogućiti da se koristite i težinom cjelokupnog tijela, ukoliko je potrebno.

 Bol je dobar za vas

Izuzme li se dio oko vrata (gdje pritisak ne smije trajati više od tri sekunde), dužina jednog pritiska trebalo bi da iznosi pet do sedam sekundi. Pritisak treba da bude dovoljan da izazove osjećaj u granici bola, a čitava seansa šijacu masaže ne smije da treba da traje duže od pet minuta.

Kad se borite s prehladom, pritiskajte tačke na prednjoj strani vrata, u ramenom pojasu i međulopatičnoj zoni, kao i one na grudima i gornjem dijelu stomaka. Šijacu masažu počnite tako što ćete palčevima pritisnuti tačke na parnom mišiću prednje strane vrata. Ovaj mišić lijepo se vidi na prednjoj površini vrata, pri savijanju glave u stranu.

Proteže se od vrha grudne kosti do mastoidnog nastavka na lobanji, koji se nalazi iza uha. Mastoideus je kost koja se nalazi odmah iza ušne resice. Zatim nastavite pritiskati tačke sa zadnje strane vrata, te one na potiljku. U ovom dijelu pritiskajte ih koristeći tri prsta. I rameni dio možete masirati sami, dok pet međulopatičnih tačaka traba da pritiskate palčevima i koristite se cjelokupnom težinom maserovog tijela.

 Šta sve liječi šijacu masaža?

Prilikom šijacu masaže grudne kosti, nakon što tretirate međurebrani prostor, obratite posebnu pažnju na tačke srednje linije dojki. Odvojeno masirajte tačke na grudima, koje leže u brazdi što razdvaja grudi i ramena. Tačke na potiljku pritiskajte ako želite da snizite povišenu temperaturu, a one na prednjem dijelu vrata masirajte u slučaju upale krajnika ili ždrijela.

Razvoj prehlade ponekad možete spriječiti i ako masirate međulopatičnu zonu. Tačke na grudnoj kosti služe za sprječavanje upale pluća. Ova vrsta masaže se može primjenjivati po nekoliko puta dnevno, a djelotvorna je i kod odraslih i kod djece. Svaku grupu tačaka masirajte po pet-šest puta.

Tokom masaže grudne kosti kod žena obavezno treba zaobići mliječne žlijezde. Ukoliko želite samo da spriječite prehladu, masažu upražnjavajte samo jednom dnevno. Osim toga, šijacu masaža može da posluži i za opuštanje nervnog sistema i za rješavanje psihičkih problema poput depresije.

Ukoliko vas muči nervoza ili imate nesanicu, preporučuje se da na ovaj tretman odete u večernjim satima, jer ćete se tako najbolje opustiti pred spavanje, što će vam olakšati za brže zaspite.