Sigurno ste jeli zelene i žute: A DA LI STE POBALI CRVENE BANANE?

Smatra se da je riječ “banana” zapadnoafričkog porijekla, moguće od riječi banana iz jezika wolof, a koja je u gotovo sve svjetske jezike došla preko španskog ili portugalskog.

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u ishrani kao voće. Najviše se koriste u Centralnoj Americi, gdje se najviše izvoze i idealne su za torte i voćne salate.

Banane su visoke, uglavnom jednogodišnje zeljaste biljke, koje svojim izgledom podsjećaju na drveće. Imaju široko i veoma dugačko lišće (1,5 m). Areal rasprostranjenja je u tropskim krajevima. Domestifikovana banana porijeklom je iz jugoistočne Azije, čiji je plod ukusan i hranljiv.

Crvena boja koju imaju potiče od beta karotena koji imaju u sebi. Bogate su vlaknima i vitaminima C, D i B6. Ukoliko pojedete samo jednu crvenu bananu na dan, unijet ćete 15% dvevne doze vitamina C i čak 20% dnevne doze vitamina D koji su potrebni organizmu

Redovna upotreba crvenih banana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka debelog crijeva, dojke, a reguliše i varenje budući da su izuzetno bogate vlaknima. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i određene količine kalijuma i mangana. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir.