Signali tijela: ŠTA ZNAČI I NA ŠTA UPOZORAVA KADA POTAMNI KOŽA NA LAKTOVIMA?

Ako se tamne fleke na laktovima javljaju bez objektivnih razloga, trebalo bi da posjetite dermatologa, jer one mogu da ukažu na ne tako bezazlene poremećaje u tijelu.

Koji su to objektivni razlozi? Ako se snažno i neprestano naslanjate na sto laktovima, ili nosite garderobu od grubih tkanina, pa iritirate ova područja ili, pak, ne održavate higijenu… Međutim, uzrok ovih tamnih fleka mogu biti i slijedeća stanja:

Hipovitaminoza
Nedostatak osnovnih vitamina A i E, neophodnih za zdravlje kože, dovodi do dehidratacije tkiva. Poslije toga, koža postaje tanka, postaje suha, puca, a na laktovima koža izgleda “mrtvo”, dobija sivkastu nijansu.

Disbakterioza
U ovom stanju se javljaju poremećaji u crijevnoj mikroflori, tijelo teško apsorbuje hranljive materije, vitamine i mikroelemente neophodne za zdravlje cijelog organizma, uključujući i kožno tkivo. U slučaju crevne disbioze, dolazi do povećane suhoće i promjene boje kože na zglobovima lakata.

Psorijaza
Na prevojima lakta i koljena formiraju se grupe neravnina na koži. One su pretjerano suhe, često ispucale, crvene ili tamnije boje. Obično se pojavljuju na mjestima koja su često izložena trenju ili pritisku.

Hipotiroidizam
Javljaju se u slučaju bolesti štitne žlijezde, kada se proizvodnja hormona ove žlijezde smanjuje. Ponekad se naziva i sindrom prljavih lakata.

Dijabetes
Često se javljaju i kod šećerne bolesti, kad je šećer loše regulisan, posebno u slučaju hiperglikemije (povišen nivo glukoze u krvi), kada postoje poremećaji metabolizma proteina, masti ili minerala.

Sve ove bolesti mogu izazvati promjene u boji laktova, gruba područja kože na lakatnim prevojima.

error: Content is protected !!