Signali tijela: “BOSI” PO GLAVI KUBURE SA SRCEM

Muškarci koji imaju sve više čelo, u odnosu na one koji ne gube kosu, imaju za 9 posto veći rizik da obole od srčanog udara, kod ćelavih na tjemenu procenat se povećava na 23, a kod onih koji podjednako gube kosu po cijeloj glavi rizik je 36%

Geni, način ishrane i ko zna šta još utječu na zdravlje. A u ovo “ko zna šta još” neki ubrajaju i fizički izgled! Pa kažu da oni sa plavim ili zelenim očima nose veći rizik da obole od melanoma u oku kao i od tzv. makularne degeneracije koja se javlja u trećem dobu i može da prouzrokuje sljepilo. Pored toga novija istraživanja u Sjedinjenim Državama potvrdila su da oni sa širokom i kratkom glavom imaju i kraći disajni put, pa su skloni apnei (prestanku disanja na nekoliko sekundi tokom spavanja) koja može da dovede do brojnih kardiovaskularnih problema, povišenog pritiska, jutarnje glavobolje i nervoze.

Vjerovali ili ne, ali po dužini prstiju muškarca možete da utvrdite da li je on sklon depresiji. Jer, u osmom mjesecu trudnoće se pod utjecajem testosterona razvijaju muške genitalije, centralni nervni sistem i prsti i, ako je prisutan višak ovog hormona i prsti su duži. To je dušu dalo da podstakne depresiju. Istraživanja su potvrdila da je to posebno karakteristično za one koji imaju duži četvrti (domali) prst.

A, muškarci koji postaju “bosi po glavi” prvo na tjemenu imaju dva puta veće šanse da obole od raka prostate od onih koji imaju visoko čelo. I to je vezano sa nivoom testosterona u pubertetu koji je odgovoran i za gubitak kose i za pojavu bolesti. Gubitak kose na tjemenu može da ukaže i na povećan rizik od srčanih bolesti. U prilog tome je i podatak da su istraživači iz Univerziteta Harvard došli do zaključka da oni što ćelave na prednjem dijelu glave, u odnosu na ujednačeno kosmate, imaju za 9 procenata veći rizik da obole od srčanog udara. Kod onih koji ćelave na tjemenu procenat se povećava na 23, a oni koji podjednako ćelave po cijeloj glavi rizik je 36%.

Da se ne stekne utisak da samo kod muškarca fizički izgled ukazuje na tegobe navodimo i rezultate istraživanja koja su potvrdila da mala ženska stopala ukazuju na uži kanal koji može da prouzrokuje teži porođaj.(AURA.BA)