Signali tijela: AKO VAM URIN PJENI – TRK LJEKARU!

Zavisno do stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići kod ljekara

Kada obavite malu nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaš urin jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje i ovako možete da vidite u kakvom stanju su vam bubrezi i jetra.
Na internetskoj stranici Klinike “Cleveland” iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada se treba obratiti ljekaru.

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

Bez boje, skroz proziran
Pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.

Blijeda boja slame
Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.

Prozirno žućkasta
Ova boja je u granicama normale.

Tamno žuta
Sve je u redu, ali trebate piti više vode.

Boja meda
Tijelo vam žudi za tečnošću.

Boja piva, pomalo smeđa
Moglo bi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, obratite se ljekaru.

Ružičasta ili crvenkasta
Ovakva boja se može pojaviti ako jedete cveklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite ljekaru.

Narandžasta boja
U ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite ljekaru.

Plave ili zelene boje
Rijetko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.

Mokraća se pjeni, šta sad?
Mokraća se ponekad zna zapjeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posjetite ljekara ako vam se mokraća stalno pjeni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu vidjeti golim okom. Recimo, nivo šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.

Isto tako, nekada se urin zapjeni ako previše urina izbacite u kratko vrijeme. Pokušajte pratiti stanje nekoliko dana.