Signali tijela: Ako rano osijedite, prijeti vam dijabates, ispucale usne upozoravaju na gljivične infekcije, a hladna stopala na srčane tegobe!

Ljudsko tijelo je nevjerovatna mašina, koju treba redovno servisirati i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate što vam vaše tijelo govori. Ove znakove ne smijete ignorirati, a govore da niste zdravi koliko mislite

Sijeda kosa prije 40 godine

Sijede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike, ali ako se počne pojavljivati ranije – top može biti veoma opasan signal. Naime, ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30- im godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

 Madeži

Iako je većina madeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju djelovanjem sunca i njegovog UV zračnja te se ubrajaju u prekancerozne promjene na koži.

 Bjeloočnice

Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj dio oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem organizmu. Žuta bjeloočnica može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama temperature i vjetrom. Pukotine koje se često javljaju na završecima usnama te unuttašnje ranice mogu biti znak pomanjkanja vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

Otečeni vrat

Ako ste primijetili kako vam vrat izgleda otečeno, čim prije potražite savjet liječnika. Otok na prednjem djelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

 Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju rjeđe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

Hladna stopala

Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u djelovima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti. (aura.ba)