Signali koje ne treba ignorisati: 6 NAČINA DA SE IZBORITE SA ZIMSKOM DEPRESIJOM!!

Kako vi doživljavate zimu? Na šta vas hladno vrijeme i snježni pokrivači prvo asociraju?

Za mnoge ljude zima je povezana sa čarolijom, srećom, zabavom, mirnisnim narandžama, praznicima, dekoracijom… Ipak, za neke osobe sjaj, šljokice i euforija mogu biti opterećujući i hladno vrijeme im donosi monotoniju, osjećaj usamljenosti i nepovoljnog raspoloženja.

Sezonska depresija je najrasrostranjenija zimi, a kao simptomi depresivnog raspoloženja javljaju se apatija, loše raspoloženje, umor, opšta slabost, osjećaj težine u nogama ili rukama, preosjetljivost, bijes, povećana potreba za snom ili nesanica, povećanje ili smanjenje apetita, i drugi neprijatni simptomi.

Ukoliko osjećate da simptomi zimskog depresivnog raspoloženja ugrožavaju kvalitet vašeg života, neophodno je da se obratite za pomoć stručnjaku, u vidu psihologa ili psihoterapeuta. Pored neophodnih savjeta stručnjaka, terapije i tehnika koje vam preporuči, možete kao dodatnu pomoć isprobati slijedeće:

Izložite se više svjetlosti.
Pokušajte da provedete vrijeme na otvorenom tokom dana. Ovo će značajno poboljšati vaše raspoloženje i opšte blagostanje. Na kraju krajeva, mnogi psiholozi smatraju da je glavni razlog za pojavu takvog stanja nedovoljna količina svjetlosti, zbog čega naše tijelo gubi vitalnost. Takođe, boravak na svjetlosti je važan za vitamin D za koji je naučno dokazano da je povezan sa raspoloženjem.Ako većinu vremena provodite u kancelariji, pokušajte da sjedite bliže prozoru. Tako će vam biti prijatnije da radite.

Koristite svjetlije i omiljene boje u svemu
Enterijer, odjeća, pribor. Ukrasite zidove svog doma slikama u boji, stavite cvijeće u vazu, a na kuhinjskom stolu neka bude posuda puna raznobojnog i ukusnog voća. Boje mogu unijeti vedrinu u tmuran dan!

Treči savjet da se oslobodite zimskog depresivnog raspoloženja jeste da se aktivirate.

Hodajte, šetajte, trčite, skačite, vježbajte, vodite ljubav – radite šta god želite, ali ne dopustite sebi da po cijeli dan provedete u fazi mirovanja na kauču ispred televizora. Kretanje je ono što u nama budi vitalnu energiju koja pomaže da se prevaziđu bilo kakve poteškoće i psihički nestabilna stanja.

Važan uslov za prevazilaženje krize je prisustvo pozitivnih emocija.
Češće zavirite u svoje srce i odgonetnite koje emocije su tamo skrivene. Da li ste nešto negativno potisnuli? Ako jeste, izbacite ga iz svoje duše. Razvijajte pozitivne emocije kroz razne tehnike opuštanja, družite se sa prijateljima, idite u spa, slušajte lijepu muziku, pišite dnevnik zahvalnosti… Definišite za sebe nekoliko aktivnosti koje vam donose maksimalno zadovoljstvo i pređite na dobro raspoloženje.

Kreativnost otvara nove horizonte i uvodi nas u nepoznate dubine sopstvene duše.

Pokušajte da pronađete nešto poznato za sebe što će vam donijeti zadovoljstvo i mir. Od lošeg raspoloženja obično pomaže vajanje od gline, slikanje, dekupaž itd. Proces stvaranja nečega će vas naučiti da cijenite sadašnji trenutak i inspiriše vas na nova dostignuća.

Širite ljubav
Povežite se dublje sa partnerom, porodicom, prijateljima, djecom – oživite ljubav, pustite da vas ona iscijeli. kada vam je potrebna pomoć tražite je. Razgovarajte sa osobom od povjerenja otvoreno. Pustite neka se emocije izliju iz vas.

Pored navedenih primjera, možete pronaći i neke svoje koje će poboljšati raspoloženje. Važno je samo da ne zanemarujete depresivno raspoloženje, da se posvetite sebi i slušate šta vam emocije poručuju. Volite sebe i potrudite se da od zime napravite proljeće u svom umu!