Sezona malina je počela: ČISTE KRVNE SUDOVE, USPORAVAJU STARENJE

Malines u pravi domaći eliksir protiv starenja. Koliko je ovo voće ukusno, toliko je zdravo, posebno u prevenciji malignih i srčanih oboljenja.

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima, koji djeluju protivupalno, sprječavaju djelovanje štetnih bakterija i gljivica. Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju, resveratol koji usporava starenje, elagitanin koji ima antikancerogena svojstva.

Količina od 100 grama malina sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazala su istraživanja. Osim vitamina C, sadrži i vitamine B, E i K, a od minerala kalijum, magnezijum, mangan, bakar.

S obzirom na to da obiluje vlaknastim matrijama, koje podstiču probavu, uspješno se čiste i krvni sudovi. Maline su odlične za kožu i u nekim salonima rade kozmetičke tretmane za lice i noge.

Za one koji imaju blago povišen šećer i holesterol, stručnjaci za ishranu savjetuju svakodnevnu užinu od malina, jer one povoljno djeluju na nivo šećera u krvi i podstiču metabolizam masti sprječavajući tako njihovo taloženje u organizmu.

Inače, u 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće.

Čaj i sirće
Od osušenih listova maline priprema se čaj koji se koristi kod prehlada, upale grla, kašlja, dijarere…Sirće i sok od maline snižavaju povišenu temperaturu.

error: Content is protected !!