Sezona je grijanja, a ove biljke će pobijediti suhi zrak!

Sezona grijanja ne može proći bez teškoća sa suhim zrakom. Unatoč čestom provjetravanju prostorija u kojima živimo, gotovo je nemoguće zadržati potrebnu svježinu tijekom cijeloga dana. Pa ipak, postoji način na koji, u određenoj mjeri, možemo kontrolirati svježinu zraka i količinu vlage. U tome će nam pomoći biljke!

Ovih pet biljaka osvježit će zrak:

1. Pačempres

Pačempres (Chamaecyparis) rod je vazdazelenoga jednodomnoga drveća iz porodice čempresa (Cupressaceae). Osim što ovlažuje zrak, upija i nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Potrebna mu je hladovina i redovito zalijevanje.

2. Sanseverija

Sanseverija ili svcekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) osvježava zrak, proizvodi velike količine kisika te neutralizira štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da u sebi zadržava vlagu nije mu potrebno često zalijevanje. Ne traži mnogo pažnje pa je možete držati u bilo kojem dijelu stana.

3. Fikus

Kako osvježava životni prostor, fikus (ficus) je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Ispunjava zrak kisikom, neutralizira toksine i viruse te upija prašinu. Traži dosta prostora i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je benjamin koji brzo raste i ne treba ga puno zalijevati.

4. Lozica

Petolisna lozica (Parthenocissus quinquefolia) ponaša se kao bršljen. Prostor oko kojega raste obuhvaća lišćem. Uzdiže se prema svjetlu. Brzo se prilagođava suhom zraku i postupno ga osvježava. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.

5. Kalanhoja

Biljka kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana) potječe s Madagaskara. Stvorena je za prostor sa suhim zrakom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulaciji svježine u svojoj okolini. Ne treba je često zalijevati, ali treba je pozicionirati na mjesto gdje će primiti dovoljno sunca.