Sezona je bagrema: Kako napraviti bagremov sok?

Probate li samo gutljaj ovog napitka, uvijek ćete željeti da ga pijete. sok od bijelog bagrema je pun vitamina C, zdrav je i neponovljivog ukusa!

Sezona bijelog bagrema je počela, a dok je ovo čudesno i mirišljavo drvo u cvatu, idealna je prilika da probate izvrstan i zdrav napitak neponovljivog ukusa kakav može imati jedino bagrem.

Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smole, flavonski gligozid, akacin.

Mada se od bagrema može praviti sirup na isti način kao i od cvjetova zohve, mi vam predlažemo da probate i svježi sok od bagrema u kome ostaju očuvana sva hranljiva i ljekovita svojstva ove biljke.

KAKO NAPRAVITI SOK?

Cvjetovi bagrema najprije se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima. Ubrane grozdove redajte u staklene tegle, dok se ne napune.

Prokuhajte vodu i ostavite da se ohladi, a zatim napunite tegle vodom, u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sok procijedite i dodajte meda taman toliko da sok bude malo jače sladak, jer se prije služenja razblažuje sa vodom u razmjeri 1:1.

Od svake tegle dobićete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom miješanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko nedelja.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!