Šest strategija koje mogu da vas brzo odvedu u zemlju snova

Probudite se u pola noći, a i dalje imate još nekoliko sati do buđenja za posao. Međutim, sada ne možete da se vratite na spavanje. Ili, imate problem kako da zaspite navečer?

Evo šest strategija koje mogu da vas brzo odvedu u zemlju snova.

1) Čitajte da umorite oči

Ako se borite sa tim da zaspite, probajte s knjigom ili časopisom koji je najbliži vašem krevetu. Čitajte sa što slabijim svjetlom i to će vas uspavati.

2) Iskoristite vaš mozak

Ako želite da se okupirate i zaboravite na prevrtanje u krevetu, nemojte da koristite telefon ili tablet. Probajte da radite mentalne vježbe. Recimo, razmišljajte o pripremanju bicikla za sljedeću vožnju, korak po korak.

3) Ostante što duže u istom položaju

Ili na stomaku ili strani. Ili na leđima. Uglavnom, odaberite položaj koji vam je najudobniji, samo nemojte da se prevrćete. Prevrtanje može samo još više da vas razbudi.

4) Hrana nije rješenje

Mislite da će vas hrana uspavati? Varate se. Čak i jedan zalogaj može da pokrene rad želuca, koji će vas još više razbuditi.

5) Nemojte nadoknađivati san

Ako ste izuzetno umorni nakon dugog radnog dana, nemojte da drijemate popodne. Najbolje je da se okupirate i izdržite do večernjih sati i da se onda lijepo odmorite i naspavate.

6) Manje svjetla na putu do kupatila

Ne morate da uključite baš svako svjetlo na putu do kupatila.

“Svjetlost stimuliše naš mozak i tielo – bilo da je u pitanju svjetlost lampe ili sunca”, kaže Christopher Winter, doktor i direktor “Martha Jefferson Sleep Medicine Centra”.

Dakle, ako se probudite usred noći, najbolje da izbegavajte da uopšte uključite svjetla na putu do kupatila.