Šest razloga utiče na ovaj fenomen: ZAŠTO SMO LJUTI I RAZDRAŽLJIVI KADA SMO GLADNI?

Vjerovatno ste primijetili da ljudi postaju dosta razdražljivi kada osjećaju glad. U trenucima kada krenemo da osećamo glad, postajemo bijesni i ljuti.Zbog čega je to tako?

Tijelo čeka nagradu
Kada jedemo, aktivira se centar u mozgu koji je zadužen za nagrade, oslobađajući supstance poznate kao opioidi, a nakon toga i dopamin, jedan od tzv. “hormona sreće”. Zanimljivo je da se ovaj hormon oslobađa i prilikom vođenja ljubavi ili kada smo zaljubljeni. Kada smo gladni, naš mozak “očekuje nagradu”, ali je nikako ne dobija i onda postajemo razdražljivi.

Želudac šalje signal mozgu
U trenucima kada krenemo da osjećamo glad, oslobađa se hormon grelin (hormon gladi), koji se aktivira u uobičajeno vrijeme u koje jedemo i programiran je da mozgu pošalje signal da mu je potrebna energije iz hrane. Mozak prima signal, a ukoliko ne uzmemo hranu, zapravo iscrpljujemo tijelo i “lažemo” mozak.

Nivo dopamina se smanjuje
Centar za nagrađivanje u mozgu kontroliše hormon grelin koji generalno ima jak uticaj na ovaj centar. Ako svom tijelu ne obezbijedimo potreban obrok, grelin će uticati na smanjenje nivoa dopamina.

Manjak dopamina utiče na smanjenu mogućnost kontrole emocija
Dopamin je neurotransmiter koji igra značajnu ulogu kod mentalnih funkcija i koncentracije. I male promjene u nivou dopamina u tijelu, mogu prouzrokovati velike promjene u raspoloženju, a samim tim imaćete mnogo manje kontrole nad emocijama koje osjećate.

Isti gen kontroliše ljutnju i glad
Kada grelin stigne do mozga, oslobađa se drugi hormon – neuropeptid Y, koji stimuliše apetit. Zanimljivo je da upravo taj hormon kontroliše i emocije poput bijesa i agresije.

Raste nivo hormona stresa
Ako nivo šećera u krvi opadne više nego uobičajeno, mozak to shvata kao opasnu situaciju i daće komandu nekim organima koji imaju zadatak da proizvedu hormon koji će podići nivo glukoze. Taj proces izaziva povećanu proizvodnju hormona koji pretvaraju glikogen u glukozu. Ujedno, oslobađa se i hormon gladi.