ŠEST PREDNOSTI LANENOG ULJA I KAKO GA KORISTITI

Laneno ulje proizvodi se mljevenjem lanenih sjemenki koje se nakon toga hladno prešaju da otpuste ulje. Ovo ulje ima široku primjenu, od kuhanja do njege kože.

Ovaj članak će istražiti neke od najvećih prednosti lanenog ulja i nekoliko jednostavnih načina za njegovu upotrebu.

Bogato omega-3 masnim kiselinama

Slično kao i laneno sjeme, laneno ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su zdrave za srce. Zapravo, jedna kašika (15 ml) sadrži impresivnih 7 g omega-3 masnih kiselina.

Konkretno, laneno ulje sadrži alfa-linoleinsku kiselinu (ALA), oblik biljne omega-3 masne kiseline koja se, u ograničenom obimu, pretvara i u druge aktivne omega-3 masne kiseline, poput EPA (eikozapentaenske) i DHA (dokozaheksaenske), kojih znatno više ima u ribi (ribljem ulju). Samo jedna kašika lanenog ulja može zadovoljiti i premašiti vaše dnevne potrebe za ALA.

Omega-3 masne kiseline neophodne su za zdravlje i povezane su sa značajnim zdravstvenim koristima, poput smanjenja upale, poboljšanja zdravlja srca i zaštite mozga od starenja.

Ako ne uzimate riblje ulje ili ne jedete redovno jednu do dvije porcije masne ribe svake sedmice, laneno ulje može biti dobro rješenje za nadopunu vaše prehrane sa omega-3 masnim kiselinama.

Može imati koristi za zdravlje srca

Nekoliko je studija pokazalo da bi laneno ulje moglo koristiti zdravlju srca. Visok krvni pritisak može naštetiti zdravlju srca jer dodatno opterećuje srce, prisiljavajući ga na jači rad.


Laneno ulje, također, može poboljšati elastičnost arterija. Starenje i povišeni krvni pritisak općenito su povezani sa smanjenjem elastičnosti krvnih žila. Ove dobrobiti su vjerojatno posljedica visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina u lanenom ulju jer se pokazalo da njihovo suplementiranje značajno povećava količinu omega-3 u krvi.

Štaviše, brojne studije pokazale su da omega-3 masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca, donoseći brojne koristi smanjenja upale i snižavanja krvnog pritiska.

Može pomoći u tretmanu zatvora i proljeva

Laneno ulje može biti efikasno u liječenju zatvora i proljeva. Nedavna studija na životinjama pokazala je da je laneno ulje djelovalo kao laksativ, omekšava i regulira stolicu, ali istovremeno djelovalo i kao sredstvo protiv proljeva.

Međutim, istraživanja o učincima lanenog ulja na zatvor i proljev trenutno su ograničena na studije na životinjama i studije na ljudima sa nekim specifičnim stanjima. Potrebne su dodatne studije kako bi se procijenila njegova učinkovitost u općoj populaciji.

Može poboljšati zdravlje kože

Laneno ulje, također, može pomoći u poboljšanju zdravlja kože. Nedavna studija na životinjama pokazala je da je laneno ulje imalo pozitivan učinak u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa, poput crvenila, otoka i svrbeža. Međutim, nema studija o prednostima nanošenja lanenog ulja na kožu ljudi.

Može smanjiti upalu

Zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina, neka istraživanja pokazuju da laneno ulje može pomoći u smanjenju upalnih procesa, što je naročito važno u određenim specifičnim populacijama. Neka istraživanja pokazuju da su protuupalni učinci lanenog ulja skoro jednaki učincima maslinovog ulja.