Šest najboljih prirodnih zamjena za aspirin

Ako bismo krenuli da nabrajamo razloge zašto treba izbjegavati čestu upotrebu aspirina i ibuprofena, sigurno je da bi spisak bio poduži. Ukoliko tražite prirodne alternative ovim medikamentima, na dobrom ste putu!

Anemija, srčani problemi, hipertenzija i gubitak sluha su samo neki od mogućih posljedica česte konzumacije lijekova protiv bolova. Naravno da ne treba zauvijek izbaciti iz upotrebe ova hemijska jedinjenja, ali kada god ste u prilici, pokušajte da ih zamijenite prirodnim ljekovitim sredstvima.

Mnoge će iznenaditi podatak da se većina standardnih medicinskih preparata i lijekova zapravo bazira na prirodnim izvorima.

Farmaceutske kompanije testiraju razne prirodne supstance da bi provjerili kakvo dejstvo imaju na bolesti, a onda prave sintetičku verziju supstance koju puštaju u prodaju. Ponekad, sintetička verzija djeluje brže, a – u zavisnosti od kvaliteta početne supstance – čak i bolje od prirodne varijante.

S obzirom na to da priroda već proizvodi ono što se nalazi u lijekovima, zašto ne bismo probali prirodne izvore medikamenata:

Kora bijele vrbe: Ova biljka je pravi aspirin. Sadrži supstancu salicin koja se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ova kiselina je glavna komponenta aspirina, ali kada se uzima sintetički ne djeluje najbolje na stomak. Bela kora vrbe pomaže kod groznice, zapaljenja, ali i da ublaži bol.

Kapsaicin: Ovaj lijek se uglavnom koristi za ublažavanje bola u mišićima, živcima i zglobovima.Uglavnom se može naći u obliku gela ili kreme i može se koristiti tri do četiri puta dnevno. Kako je kapascin je jedna od komponenti ljutih papričica, neki od prvih korisnika ovog prirodnog lijeka izjavili su da su osjetili blago peckanje, ali daljom upotrebom ovaj simptom nestaje.

Bosvelija (Boswellia): Ova biljka, poznatija kao “indijski tamjan”, dostupna je u obliku kapsula i kremova. Ima antiupalno dejstvo zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ovom drvetu. Bosvelija poboljšava cirkulaciju krvi ali i sprječava da bela krvna zrnaca koja nose upalu dopru do ugroženih tkiva. Preporučena doza je 450 – 750 mg, i to tokom tri do četiri nedjelje kada osjećate bolove.

Mačja kandža (Uncaria tomentosa): Kod nas se može naći i pod nazivom “mačji nokat”. Ova biljka raste u Južnoj Americi, a zahvaljujući antiupalnom dejstvu pomaže tijelu da se izbori sa bolom. Preporučena doza je 25 do 1000 mg jednom do tri puta dnevno. Ukoliko pretjerate sa konzumacijom, moguća je pojava dijareje.

Omega-3 masne kiseline: Dobro poznate po svom antiupalnom dejstvu, omega-3 masne kiseline dokazano pomažu pacijentima koji pate od reumatoidnog artritisa i problema sa crijevima. Ove kiseline pomažu i kod kardiovaskularnih problema i smanjuju stopu smrtnosti kada su u pitanju srčane bolesti. Preporučena doza je 1000 mg dnevno. Za vegane, omega-3 kiseline dostupne su u klicama konoplje, čia, lana i raznom bobičastom voću.

Kurkumin: Ova komponenta biljke kurkuma poznat je kao sastojak koji zaustavlja bol. Kao i kapsaicin, blokira putanju kojom signali bola stižu do mozga. Studije pokazuju da je kurkumin efikasan i kod hroničnog bola, a uspješno se pokazao i kod reumatoidnog artritisa. Preporučena doza je 400 do 600 miligrama, tri puta dnevno kada su u pitanju bolovi i upale. Kurkumin se pominje i kao veoma uspješan u liječenju depresije.

Zašto osjećamo bol?

Na kraju, treba se podsjetiti da postoji dosta razloga zašto se neki bol javlja. Kada osjetimo da nas nešto boli istog trenutka želimo da riješimo taj problem, ne razmišljajući koji je zapravo uzrok tome. Bol u tijelu može postojati iz brojnih razloga od fizičkih bolesti pa sve to emocionalnih problema. Sljedeći put kada osjetite bol pokušajte da se opustite za trenutak. Povežite se sa svojim tijelom i saznajte šta se zapravo dešava. Što smo više povezani sa tijelom više ćemo i saznati šta zapravo izaziva taj bol. Bol je prirodni način da nas upozori da je potrebno nešto promijeniti bez obzira na to da li je u pitanju fizički ili psihički problem.