Šest načina da poboljšate svoj seksualni život, bez obzira koliko ste u vezi!

Najosnovniji ključevi dobrog seksa mogu se okarakterisati kao povezanost i emocionalna sigurnost. Dobar seks zapravo je povezivanje sa samima sobom i sa partnerom. Tu se ne radi o ugledanju na romane ili poređenju sebe sa svima drugima već o povjerenju, ranjivosti i praksi partnera koji prate improvizovani ples koji nema definisane korake i gdje se otvorenost susreće sa radoznalošću.

  • Nemojte očekivati savršen seks. (Ili bilo šta savršeno). Čim riječ “savršen” uđe u vaš rječnik, sigurno i sami znate da pokušavate postići ishod koji je nametnut spolja.
  • Zaboravite na uvjerenje da je odličan seks učestalost orgazama. Opet, čim počnete da se fokusirate na kvantitet ili postizanje orgazma tada se prebacujete u način razmišljanja koji vas podstiče da tuđi standardi određuju kako ćete tumačiti vlastito iskustvo.
  • Proširite svoju definiciju seksa. Seks je ljubljenje. Seks je dodirivanje. Seks je kada ležite goli i gledate jedno drugo u oči.
  • Povežite se sa vlastitom seksualnošću i vitalnošću. Nije partnerov posao da rasplamsa vatru u vama ili da vam pobudi želju; to je vaš posao. Povezan seks prirodno se dešava kada dva plamena zajedno stvore veću vatru, a koju ne mogu stvoriti pojedinačno.
  • Naučite da s ljubavlju pazite na svoje tijelo. Naši hormoni, obrasci spavanja i način ishrane mogu imati snažan uticaj na seksualnu želju ili na nedostatak iste.
  • Najvažnije, održavajte ljubavnu vezu sa partnerom. Kada su povjerenje i osjećaj sigurnosti zategnuti tada se i tijelo “gasi” (kada je u pitanju seks). Zadovoljavajući seksualni život zahtijeva da smo ranjivi u svakom domenu svoje ličnosti – fizički, emocionalno, kognitivno, duhovno. Ako je bilo koji od ovih domena povrijeđen intra ili interpersonalno, to će uticati na vaš seksualni život. I u tome je poenta. Seksualno “gašenje” znak je da nečemu drugom u sebi i/ili vezi trebate posvetiti pažnju.

(minimagazin.info)