Šest biljaka za brzo liječenje gljivica

  Za atletsko stopalo je karakteristično da se na početku pojavljuje najčešće između domalog i malog prsta, ali može se proširiti na nokte i tabane

Atletsko stopalo, oboljenje čiji je tačan medicinski naziv tinea pedis, zapravo je površinska gljivična infekcija. Gljivice (ima ih nekoliko vrsta) mogu zaraziti ne samo stopala, već i ostale dijelove tijela, a taj oblik bolesti poznat je kao tinea coproris, ili lišajevi.

Jako neugodna gljivična infekcija, koja se najčešće javlja na stopalima.

Na sreću, postoje mnogi prirodni lijekovi kojima se efikasno suzbijaju gljivice i vraća se normalni izgled stopala. Pročitajte koje su to biljke koje vam mogu pomoći da liječite atletsko stopalo.

 

  RECEPTI

Bijeli luk (Allium sativum). On je jedan od najčešće preporučivanih antiseptika protiv gljivica. Miris kupke za stopala od bijelog luka možda vam se neće svidjeti, ali ona obično uklanja svrbež i peckanje između nožnih prstiju. Predlažemo da nekoliko zgnječenih čenova bijelog luka potopite u kupku s toplom vodom i malo medicinskog alkohola.

Ako vam ovaj način ne odgovara, isprobajte tradicionalnu kinesku metodu: zgnječite nekoliko čenova bijelog luka i jedan do tri dana ih držite potopljene u maslinovom ulju. Zatim ulje procijedite i tamponom od vate ili gazom ga nanesite između nožnih prstiju jednom ili dvaput dnevno.

Neki travari čak predlažu izravno stavljanje uzduž prerezanih čenova bijelog luka na najugroženija mjesta atletskog stopala. To bi moglo biti uspješnije od mnogih komercijalnih lijekova, ali nam se čini neugodnim, jer hodanje s bijelim lukom između nožnih prstiju može izazvati čuđenje, i uznemiriti nečije nozdrve. Ipak, možete to isprobate u udobnosti vlastitog doma, naravno ukoliko ne očekujete društvo.

Jedno upozorenje: ako isprobate spomenutu metodu s cijelim, svježim bijelim lukom i učini vam se da vam se time nadražuje koža, prekinite s njome i vratite se kupki za stopala, ili ulju s bijelim lukom.

Đumbir (Zingiber officinale). Jedan od sastojaka, kaprilna kiselina, toliko je moćan da neki stručnjaci preporučuju tri kapsule dnevno za sve vrste gljivičnih infekcija.  Dodavanjem tridesetak grama isjeckanog korijena đumbira u šoljicu uzavrele vode možete pripraviti jaku esenciju. Kuhajte 20 minuta i dvaput dnevno pomoću vate ili gaze nanosite izravno za zahvaćenu površinu kože.

Sladić (Glycyrrhiza glabra). Sladić, kako je utvrđeno, ima 25 protugljivičnih spojeva. Za usporedbu, bijeli luk ih ima samo 10, ali su zato vrlo učinkoviti. Ipak, nekoliko isjeckanih štapića sladića dodajte u već prije spomenutu kupku za stopala. Isto tako, možete jednostavno skuhati jaku esenciju od pet do sedam osušenih biljaka sladića na jednu šoljicu vode. Nakon što provri, kuhajte još 20 minuta i ostavite da se ohladi. Esenciju pomoću vate ili čiste tkanine nanesite izravno na ugrožena mjesta.

Kajeputovac i druge teaceje (Melaleuca, različite vrste). Ulje kajeputovca snažan je antiseptik, vrlo koristan u liječenju atletskog stopala. Ulje razrijedite jednakim omjerom vode ili biljnog ulja i pomoću vate ili čiste tkanine ga nanesite izravno na ugrožena mjesta. Samo, nemojte ga uzimati oralno. Poput mnogih drugih čistih biljnih ulja, konzumiranje već i malih količina ulja kajeputovca može proizvesti fatalne posljedice.

Kamilica (Matricaria recutita). Ulje kamilice također je fungicid. Širom Evrope ono se koristi kao jedan od sastojaka mnogih antiseptika koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta. Predlažemo da ulje kamilice koristite na isti način kao i ulje kajeputovca. Ili ta dva ulja pomiješajte i koristite skupa. Ipak, ako bolujete od peludne groznice, proizvode od kamilice bi trebali koristiti s oprezom. Naime, kamilica spada u porodicu glavočika, pa kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije. Kad je prvi put probate, obratite pažnju na reakcije. Ukoliko pomaže, nastavite s upotrebom. Ali, ako izazove ili pogorša svrab i iritacije, prestanite je koristiti.

Kurkuma (Curcuma longa). Istraživanja pakistanskih naučnika pokazuju da ulje kurkume, čak i u vrlo malim koncentracijama, sprječava većinu opće poznatih problema uzrokovanih gljivicama.Možete upotrijebiti industrijsko ulje od kurkume razrijeđeno vodom, jedan dio ulja na dva dijela vode, i pomoću vate ili čiste tkanine ga nanijeti izravno na ugrožena mjesta.

 

 

 

error: Content is protected !!