Serija tekstova o svim znakovima zodijaka, a na početku je uvijek OVAN: OVAN – PLAMEN ŽIVOTA!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Ovan je prvi znak zodijaka, i ‘početak svih početaka’. Ovan je kardinalni (brzi) znak koji pripada vatrenom elementu, prva iskra, mladost, početak proljeća, inicijalna kapisla, koja pobuđuje sve ostale energetske potencijale.

Svi kardinalni znaci su znaci početka. Kada tranzitno Sunce u svom hodu kroz zodijak dodirne 0* kardinalnog znaka, na scenu stupa novo godišnje doba. Tako ulazak Sunca u znak Ovna označava početak proljeća, ulazak u znak Raka ljeto, ulazak u znak Vage jesen i ulazak u znak Jarca zimu.

Zato kažemo da znak Ovna simbolizuje prvo, proljećno, ‘zubato’ sunce i prvu travku koja niče u proljeće, izbijajući iz vlažne zemlje nakon zime. Pojmovi koji se vezuju za znak Ovna su: impuls, brzina, inicijativa, volja.

Ako govorimo o osobama rođenim u znaku Ovna, mi ustvari mislimo na osobe čije je natalno Sunce u ovom znaku. A upravo je Sunce egzaltirano (ushićeno) u znaku Ovna, pa će princip ega, samosvijesti i pokretačke snage (a sve to simboliše Sunce) biti naglašen kod svih Ovnova.

Doza brzopletosti

Ovnovi su aktivni i dinamični. Ne vole pasivnost i uvijek su spremni za neki novi početak. Ovnovi uvijek imaju osjećaj da se za sve u životu moraju boriti, jer im je životni put često protkan naglim promjenama i krizama, ali oni nakon svih tih borbi dolaze do uspjeha. Ovnovi jednostano vole borbu i vrlo rijetko se povlače. Ali ta njihova pretjerana aktivnost i dinamičnost se često tumači kao jedna doza brzopletosti. Iako ne bježe od borbe, Ovnovi često ne završavaju započeto, jer Ovan je uvijek pionir, i odličan za početni zalet, ali kasnije im je potrebno više fokusa i motivacije.

Prosječan Ovan je brz, brzo misli i brzo govori, te stoga rijetko laže, afektivan (lako i brzo ‘plane’, ali se i brzo smiri), energičan, samouvjeren, inovativan, originalan, uporan, naprasit, ambiciozan, prirodni lider, ali i iritirajuće iskren, nepromišljen i nagao, a u lošim horoskopima i agresivan. Ako je horoskop bez težih aspekata, onda je odličan je organizator i predvodnik, samostalan i strastven u onom što radi.

Ovan preferira jarke boje, posebno crvenu. Od okusa voli ekstremno ljuto i ekstremno slatko.

Generalno u astrologiji, gde nam se u horoskopu nađe znak Ovna, tu se borimo, tu pokrećemo akciju i tu želimo da budemo prvi. Ovan simbolizuje mlade ljude, energičnost, vlada glavom, vrućinama, uniformom, noževima i drugim ubodnim predmetima, te vatrenim oružjem. Vlada povredama, posjekotinama,opekotinama, ožiljcima itd. Kod Ovna nista nije sporo i nema čekanja.

Takođe, Ovan uvijek predstavlja startnu liniju. Pozicija Ovna u nečijoj natalnoj karti označava mjesto gdje najviše stvari započinjemo, pa se može reći da pozicija Ovna (kuća koja počinje u znaku Ovna) označava stvarni početak našeg života, tj. tek kad počnemo ostvarivati potencijale te kuće, mi ustvari istinski živimo.

Ovo lako možemo ilustrovati primjerom. Npr. ako nekome V kuća počinje u znaku Ovna, osoba počinje da živi tek kada se prvi put istinski zaljubi ili kada dobije djecu (zavisi šta se prvo desi u životu). Ovan na vrhu II polja se najčešće sreće kod osoba koje će vam reći da su počele istinski da žive tek kad su samostalno zaradile prvi novac. Ovan na vrhu VII kuće daje osobe koje će početi da žive tek kad se ostvare kroz partnerstvo ili kad izađu u javnost. Ovan na vrhu XII kuće sugeriše da će osoba da oživi tek kad se izoluje i pronađe svoj unutrašnji mir itd. Ovo pravilo treba tumačiti u skladu sa najosnovnijim značenjima svake kuće.

Simbol ulaznih vrata

Ovo je posebno zanimljivo za osobe sa Ascendentom/podznakom u Ovnu. Ovo su osobe koje su stalno na startnoj poziciji, na nekom novom početku, konstantno pokreću nešto novo, a ne mogu da stignu sve da završe. Naravno, ako je ostatak horoskopa dobar, onda se i ta prepreka može savladati.

Kada su u pitanju poslovi kojima vlada znak Ovna, Ovan se vezuje za uniformisana zanimanja, gradilišta, sve vrste alata itd.

I dekada Ovna- građevinci, vojnici, policajci

II dekada Ovna- generali, direktori, sportisti

III dekada Ovna- ljekari, hirurzi, stomatolozi

Topografski, Ovan predstavlja ravnicu, na kojoj tek nešto niče, odnosno gradi se. Vlada istočnom stranom svijeta, a geografski predstavlja Njemačku, Dansku, Englesku, Japan, Koreju. Ovan predstavlja i Balkansko poluostrvo u cjelini, a posebno Niš, Pirot, Vranje, Leskovac, Novi Beograd, delove Dijalmacije (oko Splita) itd. Kada govorimo o ulicama Ovan je svaka ulica koja u svom nazivu nosi broj 1 i oznaku PRVA (Ulica Kralja Petra I, Ulica Prve proleterske brigade). U okviru doma, simboliše ulazna vrata.