Šerif Nuspahić iz Prozora: DOVAMA SAM SPASIO KRAVU CVITULJU

Foto: Ilustracija

Šerif Nuspahić, iz Prozora, uvjeren je da je samo proučena dova spasila njegovu kravu Cvitulju od uginuća, a posebno zbog činjenice da oboljevanje krave nije uzrokovano fizičkom povredom ili konzumiranjem nečega što može izazvati bolest. Sve što se desilo je u okviru kravlje „psihe“, jer, kako Šerif kaže, krava ima veće oči i uši od čovjeka pa bolje vidi i čuje, i jedina falinka je što sve to ne može da kaže, pa mi ne znamo što se s njom događa.

– Kupim ja kravu od rahmetli Muniba Zaimovića, pa kad se otelila, pošto je bilo žensko tele, odlučim da ga zadržim. Poslije sedam mjeseci Cvitulja „povede“, ali ja je ne odvedem na oplodnju odmah, nego to uradim nakon tri mjeseca. Kad se otelila pusti tele da se nahrani, a meni ne da ni blizu da je pomuzem. Nakon dva dana vime nebreklo, ona nemirna, ali ne dozvoljava mužu. Svašta sam pokušavao, a onda zovnem rođaka Numu da pokušamo nešto uraditi – priča s dosta uzbuđenja Šerif.

Zajedno su pokušali Cvitulju uvezati užetom, ali krava mlada i jaka, ništa nisu mogli. Numo je predlagao da je“spute“ te obore na pod, ali Šerif to nije prihvatio.

-Bilo me strah, dole je beton, može se povrijediti. Ja to glasno kažem Numi, a Cvitulja me pogleda, kao da mi govori-„hvala“. Kažem Numi da on ide, a ja ću sam nešto smisliti do sutra. Cijelu noć nisam mogao da zaspim. Bojao sam se da Cvitulja ne crkne, jer je vime bilo toliko nabreklo da je izgledalo da će puknuti – kaže Šerif.

Nuspahiću je predlagano da pozove veterinara, ali on to nije želio jer, kaže, da se dešavalo da veterinar da injekciju u sisu a onda se ta sisa „osuši“ i više nema mlijeka. Cijelu noć Šerif je razmišljao šta je uzrok odbijanja Cvitulje da je pomuze i na koji način da riješi taj problem.

-Ujutro uđem u štalu i vidim da je stanje veoma kritično. Tada počnem učiti kur’anske molitve. Na metar od Cvitulje glasno sam učio dove, a lonac s jutarnjim obrokom stavim pred nju. Pogledam i učini mi se da je mirnija. Pogladim je po glavi, ona mirna, pomilujem je po leđima- ne vrti se!? Onda ja dodirnem vime i počnem polako da muzem. Moja Cvitulja ni repom da mrdne, a odmah s druge strane i tele prihvati sisu i doji – s velikom olakšanjem i zadovoljstvom što je spasio svoju Cvitulju, govori Šerif.

(arhiv Aure)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!