Šerif Mešanović, skulptor i slikar iz Pazarića: San o etno selu nakićenom starinama, slikama i skulpturama!

Za sve što sam naučio kao skulptor i slikar zahvalan sam učiteljici prirodi – kaže ovaj samouki likovni umjetnik i strastveni kolekcionar starina

U Pazariću kod Hadžića živi i stvara Šerif Mešanović, skulptor i slikar koji je zavolio likovnu umjetnost živeći od rođenja u dosluhu sa prirodom. Za sebe će kazati kako je sve što je naučio – naučio je od učiteljice Prirode.

“To je moja jedina Akademija, a moji radovi su dokaz da sam bio poslušan i marljiv učenik – kaže ovaj likovni umjetnik koji ima iza sebe na stotine skulptura od drveta i slika u ulju.

 Eksponati u prirodi

Da je Šerif  istinski zaljubljenik u prirodu, umjetnost i starine pokazuju i njegove umotvorine smještene u porirodnom ambijentu, ispod otvorenog neba, na imanju koje okružuje njegovu porodičnu kuću i konobu, koja je svojevrsni muzej starina i njegovih autorskih umotvorina.

Šera, kako ga prijatelji iz milja oslovljavaju, s ponosom će vam pokazati drveni kombajn star 150 godina, u narodu poznat kao “makinja” i zaprežna kola stara stotinu godina. Tu su i brojni drugi eksponati “u muzeju pod vedrim nebom” za koje kaže:

“Ovo su eksponati koji imaju raritetnu vrijednost, kao i još neki koji imaju posebnu vrijednost po starosnoj dobi kao što je preslica stara preko 150 godina.

 Čudesne skulpture

Šerif kaže da je kao kolekcionar godinama prikupljao starine u želji da jednog dana na ovom prostoru otvori etno selo za javnost. Veli kako se i danas brojni gosti zapute u njegovo selo upravo zbog konobe u kojoj je svaki eksponat priča za sebe.

“Sanjam o etno selu u kome ću smjestiti i izložiti turistima starine, moje skulpture i slike u ulju – kazuje Šera i dodaje kako ima skulptura koje je oblikovala ruka prirode.

“Za te skulpture znao sam satima i kilometrima pješačiti po našim brdima i šumama, da bi ih donio ovdje.

“Slike u ulju i skuplture od drveta izlagao sam na brojnim izložbama, a nedavno sam u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu oduševio sve koji su vidjeli moje čudesne skulpture koje nerijetko imaju višpestruko značenje, tako što u jednoj skulpturi imate pticu, konja, lik čovjeka…

Likovna kolonija

Šerifov san je, da osnuje  etno selo u kome bi smjestio dva bungalova i sve ovo što je prikupio i sam svojim rukama oblikovao i naslikao. Kaže:

“Na tom putu, u više navrata sam organizovao u Pazariću slikarsku koloniju u kojoj su slikari i stvarali brojni umjetnici iz drugih gradova, a njihove radove sam izlagao na zajedničkim izložbama u okrilju tradicionalne općinske manifestacije “Hadžičko ljeto”.  (aura.ba/M. SMAJLOVIĆ)