Seoski običaji na Fejsbuku: Imam novu kuhinju, nek komšiji crkne krava!

Nekad se zapitamo da li nas društvene mreže spajaju ili razdvajaju, da li baš svi moraju da znaju sve o nama i gdje su granice pristojnosti? Kad bolje razmislite uočićete da su mnogi vaši prijatelji na Fejsbuku prenijeli običaje iz stvarnoga života u virtualni.

Imam novu kuhinju, nek komšiji crkne krava
Zbog čega vaši prijatelji na Fejsu stavljaju fotografije svoje nove kuhinje? Ukoliko ste mislili da su odjednom postali stručnjaci za uređenje enterijera, varate se. Oni su, zapravo samo prenijeli običaj, umjesto da prijatelje pozovu u svoj dom čim ugrade novi namejštaj, okače fotku na društvene mreže. Sada je sve to mnogo jednostavinje umjesto da zovete prijatelje i komšije kako biste se hvalili, dovoljno je da „okačite“ fotografije na Fejsbuk.

Šta ima preko tarabe?
Kada vam je baš dosadno, a vi onda gledate profile svojih poznanika, jer se pitate šta se dešava u njihovim životima. Nekada su ljudi gledali kroz prozor da da vide da li pada snijeg, a danas to saznaju preko Fejsbuka. Slično je i sa komšijskim odnosima, nekad smo morali gledati preko tarabe ili kroz prozor da bismo vidjeli šta se ima novo u dvorištu kod komšije.