Selim Ljuljanović: Bol fizičkog tijela prikaz je emocionalne čovjekove strane!

Piše: prof. Selim Ljuljanović

Treća čakra naziva se manipura (na sanskrtu grad dragulja). Smještena je u pleksusu solarisu i sjedište je ličnosti. Odgovorna je za varenje hrane i nadgleda dio tijela od tačke dva prsta iznad pleksusa sve do dva prsta iznad pupka. Kada je treća čakra otvorena i funkcioniše normalno, čovjek postiže harmoničnost i mir, a može i da ga koči, te da djeluje toksično na osobu.

Treća čakra kontroliše, ili bolje reći nadgleda nervni sistem solarnog pleksusa koji ima važnu ulogu u odnosu i ponašanju čovjeka prema svijetu, ljudima, mjestima, stvarima, prijateljima, okolinom…. Naš  osjećaj vezanosti, pripadanja, sklapanja dugih i bliskih veza, ljubav prema prijateljima, porodici, drugovima, državi…. sve je to povezano sa energijom treće čakre. Solarni pleksus reguliše osjećaj zadovoljstva, osjećaj povjerenja, osjećaj razočarenja, osjećaj neprijateljstva…

Centar straha

Kad je poremećena fukcija treće čakre, čovjek nehotice onemogućuje energiju da protiče dijafragnom, te se ona ne može transmirati iz običnih frerkvecija  u one koje su povezane s tananim tijelima i duhovnom osviješćenošću. Blokirajući slobodan protok energije iz solarnog  pleksusa, čovjek gubi svijest o postojanju svojih tananih tijela. Poremećen je pravilan razvoj ega, pa se on razvija isključivo u svijesti. Uzroci blokada u trećoj čakri su strah zbog manjka ljubavi drugih i strah od ponovnog približavanja boli doživljene u djetinstvu. Zato je centar straha uvijek u stomaku, bolje reći u solarnom pleksusu u kome imamo najvitalnije i najbitnije organe: želudac, dvanestopalačno crijevo, žuč, pankreas…. Kada je deblokirana treća čakra tada smo opušteni, zadovoljni i energetski jaki sa jakim samopouzdanjem.

Ako je treća čakra otvorena i harmonično funkcioniše, osoba će imati duboko ispunjen emotivni život. Ukoliko je, pak, taj centar otvoren, ali mu je zaštitna membrana pocijepana, osoba će imati velike nekontrolisane ekstremne emocije, može da bude zbunjena. Sigurno će imati i fizičke bolove u toj zoni zbog istrošenosti te čakre. Ako to traje dugo, može doći i do bolesti, kao što je nedostatak adrenalina.
Ako je ovaj centar zatvoren, osjećanja osobe biće blokirana. Čak se može desiti da ne osjeća ništa. Neće biti svjesna dubokog značaja emocija koje vode  ka drugoj dimenziji egzistencije.

Ovaj centar često je u blokadi između srca i seksualnosti. Ako su oba ova centra recimo otvorena, a solarni pleksus je zatvoren (blokiran), ove dvije volje će funkcionisati razdvojeno, odnosno seks neće biti duboko povezan sa ljubavlju ili obrnuto, ljubav neće biti povezana sa seksom. Zato nikada ne smijemo da podcijenimo koliko smo duboko povezani kao fizička bića.

Centar liječenja

Možemo reći da je solarni pleksus najbitniji centar ili čakra za povezivanje među ljudima. Recimo kada se dijete rodi, tu ostaje eterička pupčana vrpca koja je veza između majke i djeteta. Zapravo te niti predstavljaju ljudsku povezanost. Kada god neka osoba upoznaje nekoga i stvara vezu, te se niti pojačavaju; što to duže traje, niti se umnožavaju. Ali ako se veza prekine tada i niti prestaju, budu sve manje i manje.

Dijaafragmični centar, lociran je iza solarnog pleksusa, i povezan je sa određenošću osobe prema svom fizikom zdravlju. Ako volimo sebe i ako šaljemo informaciju da  smo zdravi i da želimo biti zdravi, ako ulažemo trud da održavamo zdravlje, to znači da je ovaj centar otvoren. Ovaj centar je poznat  i kao Centar liječenja i povezan je sa  duhovnim liječenjem.

Istraživanja koja su obavljena potvrđuju da je taj centar veoma razvijen i širok. On je takođe povezan kao centar volje i on je kod nekoga više razvijen, a kod nekoga manje. Posebno je razvijen kod ljudi koji se bave duhovnim liječenjem. Ovaj centar je povezan sa solarnim pleksusom naprijed; kad je solarni pleksus otvoren, tada je otvoren i on. Ako je osoba povezana sa solarnim pleksusom onda je povezana sa svojim mjestom u univerzumu.

Sama volja prihvatanja kod te osobe manifestovaće se na fizičkom smislu kao fizičko zdravlje (mentalno, emotivno i duhovno). Tada su svi centri otvoreni i u ravnoteži su, dišu jednom dušom.

Četvrta čakra naziva se anahata (na sanskrtu nepobjedliv) i nalazi se na osmome vratnom kralješku nasuprot srca. Ta čakra je povezana sa elementom zrakom i s dodirom. Nadgleda područje tijela koje se prostire od ključne kosti sve do tačke dva prsta iznad solarnog pleksusa. Vrlo je težak prijelaz od treće do četvrte čakre.

Treće oko

Čakra srca povezana je sa suosećanjem i iscjeljivanjem, te u tom momentu zrači smaragdno svijetlozelenom bojom. U tradicionalnom aspektu, čakra srca izvor je svjetlosti i ljubavi, i to ne samo ljubavi čovjeka, nego ljubavi uopće, božanske  ljubavi koju poetično opisujemo kao rijeku žive vode.

Kada se probudi čakra srca, čovjeka obdari moć da osjeća vibracije astralnih entiteta tako da instiktivno osjeća njihova osjećanja. Otvorivši centar srca, čovjek  tada osjeća energetska polja i atmosfere, on može pozitivno djelovati na druge ljude i to tako da im proširi energiju kroz ostale centre. I od ove čakre zapravo zavisi i uspješnosti bioterapeuta. Uključujući čakru srca i »treće oko« čovjek može da izliječi i pošalje zapravo energiju koja će ga  izliječiti.
Trebamo znati da je čakra srca vrata astralnom tijelu, te da ona reguliše emocije našeg života, kvalitet i osjećaje radosti, bola, straha i ljutnje. Da bi te emocije mogle slobodno teći, čakra mora biti otvorena i u balansu  sa ostaliim čakrama.

Srčana čakra je takođe centar kroz koji volimo. Kroz nju prolazi energija povezivanja sa cijelim životom. Što je otvorenija ova čakra, to je veći kapacitet naše ljubavi, čak tada proširujemo krug prijatelja i krug života. Kada ovaj centar funkcioniše, mi prvo što je i najvažnije volimo sebe, volimo našu djecu, naše prijatelje, partnere, porodice, kućne ljubimce, susjede, sunarodnike, sva živa bića i sve što se oko zemlje okreće i nalazi. Kroz ovaj centar povezujemo nit do centra srca sa onima sa kojima smo u ljubavi. Tu uključujemo djecu i roditelje, podjednako kao i ljubavnike i ljubavnice, prtnera i partnerke. Pretpostavljam da ste čuli za ¨nit srca¨. Upravo ova čakra se odnosi na te niti.

Osjećanja ljubavi koja prolaze kroz ovu čakru obično nam izazivaju suze u očima.  Jednom kada iskusimo to otvoreno stanje ljubavi, shvatamo što smo sve propustili u životu i obično tada zaplačemo. Takođe, kada je ova čakra otvorena, osoba može da vidi sebe kroz svoje prijatelje. Tada može da vidi jedinstvenost, unutrašnju ljepotu i svjetlost u svakom biću, baš kao i negativne ili loše aspekte u toj osobi.

Poremećaji emocija

Srčana čakra je najvažnija čakra koja se koristi u procesu liječenja, U momentu liječenja, srce pretvara energije zemaljske ravni u spiritualne energije i energije spiritualne ravni u energije zemaljske ravni, koje pacijent treba da iskoristi. Ako je blokirana, onda nastaju poremećaji emocija. Ako čovjek blokira iz  straha protok i  djelovanje takozvannih negativnih emocija, on tako blokira normalni protok svih emocija, uključujući i radost koja,  kada zrači prema okolini, postaje ljubav. Ali, kada  je blokirana čakra srca, čovjek tada ne može postići ravnotežu, jer energija ne može nesmetano proticati. Čovjek tada gubi vezu sa  svojim fizičkim tijelom, jer senzacije koje dolaze iz astralnog tijela preko eteričkog dvojnika postaju nedostupne fizičkom tijelu. Blokada i otupljenost fizičkog tijela zapravo je tjelesni prikaz otupljenosti čovjekova emocionalnog  tijela i emocionalnog života.

(aura.ba/arhiva Aure)