Seka Aleksić se kupa u magarećem mlijeku, a decilitar “kenjčevog” mlijeka dnevno – jača imunitet, čisti pluća i daje savršen ten!

Zahvaljujući ljekovitosti mlijeka povećava se broj magaraca u Hercegovini, a koliko je magareće mlijeko postalo popularno kazuju i primjeri hrvatske operne dive Sandre Bagarić i srbijanske folk zvijezde Seke Aleksić

Otkako je u utrci sa modernim tokovima života izgubio ulogu glavne tegleće životinje, autohtonom hercegovačkom magarcu zaprijetilo je izumiranje. S obzirom da je “kenjac”, kako ga još nazivaju, nesvakidašnje izdržljiv, a skromne prehrane, zadržao se još u nekim seoskim domaćinstvima u kršovitim dijelovima Hercegovine.

Zadnjih par godina, zahvaljujući zaljubljenicima životinja, ali i nesvakidašnje ljekovitom magarećem mlijeku, povećao se broj ove vrste kopitara. Dok u Eko centru u Blagaju na Buni, turizam povećava njihov broj, u nekim sredinama otvaraju se farme uzgoja magaraca, te se već sada može kazati kako je posve izvjesna budućnost ovih lijepih i miroljubivih stvorenja.

Najskuplji sir na svijetu

“Ono što su za turiste kamile u Egiptu, to su magarci u Blagaju – kaže s ponosom Adnan Đuliman, predsjednik blagajskog Udruženja “Novi val” koje djeluje u okrilju Eko centra na Buni.

Tamo ima desetak ovih kopitara koji, uz svu pažnju i njegu, služe kao turistička atrakcija. Po ugledu na hrvatske i srbijanske farmere, koji od magarećeg sira i mlijeka imaju lijepe koristi, hercegovački farmeri su počeli uzgajati magarce, kao što je slučaj sa Zvonkom Ragužem iz Kruševa kod Stoca i grupe farmera iz naselja Drinovci kod Gruda.

Ima još primjera u Hercegovini gdje se povećava broj magarećih grla, ali je potpisniku ovih redova nepoznato koliko su uspješni kao uzgajivači magaraca u Poljicama kod Zadra, ili u specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” kod Beograda, gdje proizvode magareći sir koji na tržištu košta, vjerovali ili ne, 1000 eura. Nadležni iz rezevata “Zasavica” dali su i pojašnjenje o “najskupljem siru na svijetu”:

“Kilogram sira se spravlja do 25 litara magarećeg mlijeka. Litar mlijeka košta 40 eura, tako da je cijena opravdana!

Izjava operske dive

Legenda kazuje da se egipatka kraljica Kleopatra kupala u magarećem mlijeku kako bi sačuvala nesvakidašnju ljepotu. Za legendu zna i hrvatska operna diva Sandra Bagarić, koja pije magareće mlijeko. Za magazin “Zdrav život” dala je izjavu:

„Za magareće mlijeko odlučila sam se jer vjerujem u sve prirodne lijekove. Prvu sam litru uzela za prevenciju od viroza i gripa. Magareće je mlijeko dobro za sve probleme s grlom koje je moj glavni instrument tako da ću ga piti cijele zime. Vjerujem i da će mi pomoći i protiv alergija s obzirom da sam alergična na pelud lipe zbog kojeg sam dosada morala primati antialergijske injekcije i kortikosteroide. Ukus mlijeka mi se sviđa jer je slađe nego kravlje, a nema nikakvog mirisa.

I srbijanska folk zvijezda Seka Aleksić okupala u magarećem mlijeku. Dok je snimala spot za pjesmu „Soba 22“ oponašala je legendarnu Kleopatru.

Inače, magareće mlijeko je izuzetno zdravo i ljekovito. Po svom sastavu je najsličnije majčinom mlijeku, pa se preporučuje djeci alergičnoj na proteine kravljega mlijeka. Kod odraslih se koristi u liječenju alergija, suhoga kašlja i bronhitisa, a blagotvorno djeluje i na želudac.

Dovoljno je popiti samo jedan decilitar magarećeg mlijeka dnevno kako bi ojačali imunitet, ili otklonili tegobe vezane uz dišne organe. (aura.ba/M. SMAJLOVIĆ)