Šejh Mohamed Elgaher o zaštiti od džinskog uticaja: Prljava i napuštena mjesta su leglo džina

U vremenu kada bosankog čovjeka nedaće i problemi pritišću sa svih strana, nerijetko pored ovozemaljskih, dolazi u sukob i sa problemina “drugog svijeta”; nevidljivog za ljudsko oko, ali čije su posljedice itekako vidljive

Šejh Mohamed Elghar na početku razgovora za “Auru” kaže da je žalosno što čovjek, pored svakodnevnih problema, mora misliti i čuvati se neprijatelja iz onog, nama nevidljivog svijeta – svijeta džina (džinna).

– Ohrabrujuće je što Allah dž.š. nije dao niti jednan problem, niti jednu bolest, a da za to nije ostavio rješnje, lijek, izlaz… Samo ga treba pronaći– kaže šej Elgaher, Egipćanin porijeklom, koji je već godinama nastanjen u Visokom.

Iako je bio jedan od prvih predavača u “Osman ef. Redžovića medresi”, na Čajnu kod Visokog, posljednih godina svi njegovi napori usmjereni su ka liječenju Kur'anom od duševnih i fizičkih bolesti izazvanih džinskim napadima, šejtanskim dodirima… Uklanja sihire i liječi od oboljenja za koja, iako je priznaje i poštuje, zvanična medicina, još uvijek nema lijek.

Ljudska zavist

– Ljudska zavist je najčešći uzročnik sihira. Nerijeko komšija ne može gledati svog komšiju koji je kupio dobar auto, kako se fino slaže sa ženom, djeca mu dobro uče…i, onda, nastoji na sve moguće načine, pa i saradnjom sa džinskim svijetom, raskrinkati i uništiti njegov život. Okrenuti mu kola nizbrdo i, na razne druge načine, zagorčati mu život. Pa zar to nije žalosno!? Drugi, također moguć način da se zapadne u ovu opaku zamku, jeste slučajno. Šta to znači? Općepoznato je da džini borave na napuštenim i prvljavim mjestima. Ukoliko čovjek zaluta na jedno od takvih mjesta, moguće je da uznemiri njihov boravak, na što oni djeluju odbrambeno, odnosno, napadom na samog čovjeka.

Zaštita od džina

Da ne bi došli u ovakvu ili slični situaciju, potrebno je da svaki čovjek bude pod zaštitom. Kako i na koji način to uraditi? Šejh Elgaher daje nekoliko osnovnih savjeta:

– Čovjekovo najjače oružje protiv bilo kojeg zla, pa i ovog koje se odnosi na džine i zle ljude, jeste namaz i abdest. Ukoliko čovjek redovno upražnjava ovo dvoje, skoro pa nemoguće je da mu se bilo šta desi. Druga bitna stvar jeste higijena. Mora se držati do čistoće. Znači, do čiste kuće, avlije, mjesta gdje najviše boravimo… i, takva mjesta, džini sigurno neće posjećivati niti nastanjivati. Treći, također bitan faktor za zaštitu od džina, jeste jutarnje i večernje učenje dova. U tim prilikama, znači, kada čovjek ide na spavanje i kada se budi, bilo bi lijepo proučiti Ajetul kjursiju, sure Ihlas (Kuluhuvallahu ehad), sure Nas (Nas) i El-Felek (Felek). Ovo se uči po tri puta, ali eto, bilo bi lijepo i korisno proučiti makar jednom.

Pored ovoga, Elgaher navodi još jednu vrstu zaštite koja, kako kaže, ako se čovjek samo malo potrudi, može preći u takvu naviku da nakon određenog vremena uopšte neće predstavljati opterećenje i obavezu.

– Bilo gdje da se čovjek kreće, ulazili u prostoriju, radi bilo kakve poslove… treba praktikovati učiti: “Euzubillahi minne-š-šejtani-r-Radžim,  Bismillah”. Ovo će biti dovoljno da čovjek bude zaštićen od bilo kakvog neželjenog problema, pogotovo, onog sa džinske strane – kaže na kraju šejh Mohamed Elgaher

(aura.ba/arhiva magazina Aura)