Šejh hadži Mustafa Čajlaković: Suhe šljive odnose bol iz stomaka

U ovom nastavku objavljujemo posljednje dijelove poglavlja “O prirodi ishrane” iz knjige “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića. Saznajte čemu pomažu sirove i suhe šljive? Poslije toga na redu je poglavlje o normama pri hrani, piću spavanju… kojem ćemo posvetiti ovaj i narednih nekoliko brojeva

Šljiva je vlažne i čvrste prirode, ako se jede sirova pospješuje izbacivanje vjetrova, čisti organizam, ali i nadima stomak pa se preporučuje u manjim količinama.

Suha šljiva – ništa bolje nema od suhe kuhane šljive za organizam. Poslušaj priču: ja kada sam bio na hadždžu, razbolio se jedan moj prijatelj. Bolovi su bili u stomaku tako jaki da se nije mogao ispraviti. Pošto je bio moj prijatelj ja sam želio da poduzmem nešto. Otišao sam u apoteku u Mekki i kazao sve kako je, da su jaki bolovi u stomaku i grčevi i da se od boli ne može ispraviti, a obični apotekar mi je dao u kesici zamotano devet suhih šljiva rekavši mi da to bolesnik odmah pojede i ja sam pravo k njemu i kazao mu tako.

Oprez s vodom!    

On se nasmijao rekavši meni: “Bolan Mustafa u mene na čardaku se suši prostrto četri metra suhih šljiva (400 kg), a ti meni donosiš devet suhih šljiva i to ušećerenih i veoma loše kvalitete”. A, ja mu kažem: “Ipak pojedi ovo devet šljiva”. I on me je poslušao, da uduvolji meni, a u sebi je pomislio nema od toga ništa. Ali, kada je pojeo šljive k’o da si ti rukom odnio bol.

Ne može on da se načudi i nije ga više zabolio stomak. A bolio ga je što je vruće, a on pio hladne gazirane sokove, pa sam mu ih zabranio. Poslije smo pili jogurt, kiselo mlijeko i čaj. Suha šljiva reguliše sve moguće u stomaku i razbija masnoće, a dobra je za glas, to važi za sve karie i učače Kur’ana. Pojesti bar suhih 10 šljiva dovoljno nekuhanih. Regulira stolicu, sve podmazuje, i zato se hošef i šljive jedu najzadnje.

Posebna napomena: Ako neko jede puno voća, onda nek ne pije iza toga odmah vode, jer bi to bilo razlog za mnoge bolesti. Isto tako u toku jela, bilo kojeg, ne treba piti vodu.

Norme pri jelu i piću

Znaj da je bolje spriječiti negoli liječiti. Zato postoje medicinske norme za čuvanje zdravlja, odnosno zdravog organizma da ne bi upao u bolest. Norma pri ishrani ili jelu: Znaj da je ispravna norma da se jede, ali da se ne prenajede insan. Rekao je Allahov poslanik s.a.w.s: “Najopasnija je posuda želudac (stomak). Zato neka jede insan malo nekoliko zalogaja da bi opstao. Pa neka prva tekućina želuca bude za hranu, druga za piće i treća za zrak.”

Broj obroka dnevno. Kažu mudri ljekari: Najispravnije je da se jede u 48 sati, to jest dva dana i dvije noći tri obroka, dok je hladina (hladno), a drugi su rekli da je ispravno jesti svaki dan samo jedan obrok i to u vremenu omršenja. Treća predaja je. Svaki dan po dva umjerena obroka mala, a to su ručak i večera. Kao što je preporučljivo da se jede sjedeći i da se prouči Bismilla početkom jela dakle da se spomene Uzvišeni Allah dž.š., a “elhamd” kada se završi jelo (zahvala) na hrani koju je Stvoritelj Allah dž. š. podario.

Treba izbjegavati štetnu hranu, kao i prijesnu-nepečenu ili neskuhanu, kao što se zabranjuje da se brzo jede, odnosno da se nesasječena hrana guta, neprožvakana dovoljno, kao što se zabranjuje da se insan prenajede. Prenajedenost može biti razlog smrti čovjeka – pukne jednjak.