Šejh hadži Mustafa Čajlaković: Pretjerivanje u suhoj i vrućoj ishrani može dovesti do ozbiljnih bolesti

“Poglavlje o dejstvu ishrane na insana” je dio iz knjige “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića koji objavljujemo u ovom nastavku. Rukopis šejha Čajlakovića je prema ocjenama mnogih izuzetno štivo koje vrijedi pročitati. Stoga, preporučujemo da se prepustite čitanju onoga što je napisalo šejhovo pero i okoristite se time

Opstanak čovječijeg organizma je u ishrani takođe i duše čovječije, i od nje zavisi ispravnost čovječijeg organizma. Zatim slijedi način prolaska ishrane iz usta putem jednjaka u želudac a koji pušta hranu postepeno pomoću svog filtrata, a koji posjeduje. Želudac treba da ima određenu vlažnost da bi se hrana apsorbirala u crijeva, a u slučaju nedostatka vlažnosti u želucu može se desiti upala koja će prouzrokovati žeđ.

Četiri oblika

Tokom metabolizma iz crijeva se izlučuje u jetru jedna blaga bijela voda, a koju jetra pretvara u krv. A krv se pretvara u zadnjim svojim fazama u četiri oblika. Prvi oblik je kao žuta pjena koja se stvara u žuči insana.

Drugi oblik je kao crni otpad, a to je nečista krv koja se stvara u gušterači, a to je kesica sa tri odvoda. Jedan odvod vodi u jetru iz koje uzima taj otpad, a da bi dio njega ubacio u želudac. Drugi odvod koji pomaže u ravnoteži kiselosti ili alkaloidnosti odnosno u procesu metabolizma hrane i apsorpcije. Treći odvod koji je spojen čmarom (rektum) koji pomaže u izbacivanju nepotrebnih ostataka.

Treći oblik, kao bijela gusta tečnost koja se izlučuje u bubrege, a dio te tečnosti ulazi u sastav bubrega, a drugi se zbacuje van kao mokraća (urin).

Četvrti oblik, čista hrana u organizmu kada se filtrira od nepotrebnih supstanci. Dio te isfiltrirane čiste hrane preko jednog kanala iz želuca ide u (hepar) jetru, gdje se preradi krv, a koja će poteći kroz krvne žile (gornje i donje).

 Žućkasta i krvna mješavina

Povećana žućkasta mješavina u žuči, a u slučaju da insan konzumira žućkastu (alkaloidnu) hranu u većoj mjeri, a to je suha vruća ishrana kao što je med, bijeli luk i mesnati proizvodi. Ovakva ishrana daje u mozak žućkaste dimove iz kojih se može desiti glavobolja, migrena i velika nesanica, zato je najbolje uzeti vlažnu i hladnu ishranu, a stavljaju se i vlažne i hladne obloge na čelo i inšallah izliječi se od tih pojava. A u slučaju da se pretjeruje u takvoj suhoj i vrućoj ishrani može doći do ozbiljnih bolesti kao što su groznica i razni otoci po tijelu.

Povećana krvna mješavina – U slučaju da čovjek konzumira krvne hrane koja je vruća i vlažna kao što su varena hrana, slatkiši i slično povećava mu se onda priroda organizma, što prouzrokuje vlažan dim, a koji se penje u mozak, stoga se može desiti takođe glavobolja i povećana tjelesna temperatura, uzimanjem sirćeta pomiješanim sa vodom i hladna ishrana se može osloboditi od glavobolje i tjelesne temperature. A vratiti se normali što se tiče hrane. U slučaju nemarenja prema spomenutim simptomima može se doći do ozbiljnih pojava, kao što su uzavrelost krvi, crvenilo i upala očiju i druge opasne pojave, a znamo kad se oči upale pucaju kapilari jedan po jedan.

(aura.ba)