Šejh hadži Mustafa Čajlaković: Najkvalitetnije mlijeko je od naše Buše

Poglavlje “O prirodi ishrane” iz knjige “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića je dio koji objavljujemo u ovom nastavku. Saznajte nešto o prirodama riže, kukuruza, ječma, oraha, mlijeka… te kakav utjecaj ova ishrana ima na naš organizam. Pred vama je rukopis uglednog šejha hadži Mustafe Čajlakovića

Žitarice, čija je priroda vruća i vlažna, zato dodavanjem šećera žitarici postaje veoma korisna za pluća, kao što jača pamet i vid, takođe jača želudac i isto tako jača slabe organe. Riža, čija je priroda vruća i suha, ako se skuha s jogurtom, s medom ili kokošijim mesom od ovog nastaje veoma dobra i korisna ishrana. Kukuruz, čija je priroda hladna i suha, omekšava želudac i stomak, a veoma se brzo aporbuje pogotovo ako se skuha sa malo šećera. Pomaže u izlječenju raznih bolesti, gasi upale u organizmu, a jela od kukuruza su kod nas u Bosni i Hercegovini veoma poznata: kukuruza, pura, cicvara, razne pite od kukuruznog brašna itd.

Ječam, orasi i bademi

Ječam, čija je priroda hladna i suha, a veoma je koristan za čovječiji organizam, pomaže u sprječavanju proljeva, kao što gasi upale u tijelu. Njegov sok je vrlo koristan kao antibiotik, a njegov hljeb je vrlo težak ali vrlo koristan ako se jede sa medom ili suhim grožđem ili sa kokošijim mesom.

Orah, čija je priroda vlažna i gusta, ako se jede sa šećerom onda jača pamćenje i očni vid, jača imunitet organizma i zato se smatra kao vrlo kvalitetna ishrana. Badem, čija je priroda suha i gusta, ako se konzumira u većim količinama zatvara apetit u insanu, a mekša želudac, zato se preporučuje da se jede malo i to sa šećerom.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Najbolje je mlijeko kravlje, a inače svako mlijeko posjeduje tri osobine: vodenu, vlažnu i apsolutno tečnu osobinu. A takođe i sir ima tri osobine: hladnu, suhu i čvrstu, i maslo i maslac imaju također tri osobine: vruću, vlažnu i omekšavajuću. Kravlje mlijeko se smatra kao najkvalitetnije, ali od ove naše bosanske krave (Buše). Allahov miljenik Muhamed s.a.w.s. je rekao: “Konzumirajte kravlje mlijeko jer je ono zdravlje za tijelo, a njegovo maslo i meso je bolest”. Kravlje mlijeko, ako se pije friško i zaslađeno, pročišćava organizam i stabilizuje boju tena i prirodu tijela te ojačava organe. A ako mlijeko malo duže stoji onda ga je potrebno prokuhati. A jogurt, to jest mučenice, on stabilizuje temperaturu tijela i ugasi upale nastale u organizmu, te sprječava proljev.

Ovčije mljeko, čija je priroda vruća i vlažna i laka kao što je omekšavajuća, a čije je maslo iste spomente prirode, dok je kravlje mlijeko masnije nego ovčije. Kozije mlijeko, čija je priroda hladna i laka, smatra se kao najbolji lijek za zdrave i bolesne osobe. Kao prvo, ko ga pije dnevno po jedan frtalj potpuno će izliječiti bronhitis, a ako ima neko nagrižene bubrege, struhle takođe, neka pije dva puta izjutra i naveče. Dobro je kozije mlijeko protiv nadimanja, a i za otvaranje apetita kao i protiv stomačnih bolova.

Deveče mlijeko, čija je priroda suha i vruća, i učvrščujuća pogotovo za stomak i želudac pa se zato preporučuje da se prokuha. Kobilje mlijeko, čija je priroda vruća i masna, je jedno od najkvalitetnijih mlijeka. Ako se pije u veoma malim količinama, kao 2 fildžana, pogotovo je dobro piti ga ko ima katar ili slaba crijeva, polipe. A dobro je za šugavost, osipe, lišajeve, rane i kratse, namaže se i zamota u ketenovu krpu, znači lanenu, takođe je dobro za hemoroide. Ostala mlijeka se smatraju kao loša…