Šejh Čajlaković: Stid, strah, crne misli, samoća – simptomi su crne malihulije

U ovome nastavku iz knjige “Kapija saznanja”, autora šejha Mustafe Čajlakovića objavljujemo dio o liječenju bolesti žute i crne malihulije, te glavobolje. Kako pomoći takvim bolesnicima, šejh Čajlaković u svojoj knjizi detaljno opisuje

Malihulija – Ova bolest ima dvije vrste. Prva je žuta malihulija, a druga je crna malihulija.  Simptomi ove bolesti žute malihulije su: bolesnik voli puno pričati, kao što mu se dešavaju padavice, a voli činiti zlodjela bolesnik prema drugim ljudima, voli i da se tuče s nekim pa čak i da ubije, a razlog tome je sve psiha i nedostatak u mozgu.

Vraćanje u normalno stanje

U ovom slučaju je lijek da se naveče namaže bolesnik s maslom i šećerom, pomiješanim, slijepe oči i vratne žile, a dobro ga je ošišati, pa čak i obrijati glavu, pa i glavu namazat ovom smjesom, a dati mu da jede slatko puno zato što mu to izliječi onaj nedostatak u mozgu. Isto je dobar lijek da jede skuhano žumance jajeta sa maslom i šećerom sve izmiješano, a prilikom spavanja treba se dobro pokriti da se iznoji, naspavat će se dobro – koliko mu je potrebno, ne buditi ga. Ovo ga može vratiti u njegovo normalno stanje.

Crna malihulija – njeni simptomi su da je bolesnik stalno u nekom stidu i strahu, kao što je puno šutljiv, a uvijek sebe prekorava zašto nije ovo ili ono, jako voli samoću, izoluje sebe, a voli ići često na groblje sam i uvijek ima puno crnih misli. Ne može se zadržati na jednom mjestu više od jedan sat vremena, a često mu dođe da plače.

Recept za lijek: potrebno je da bolesnik stanuje u jednoj sobi visoko od zemlje, kao na čardaku ili soliteru, a da je ta soba jako sunčana, kao što se treba njemu donijeti puno mirisa različitih kao parfema, a da mu je hrana kvalitetna i kalorična i lijepo se treba sa njim razgovarati, a potrebno je njemu ili njoj da maže svoje tijelo i glavu s maslinovim uljem, a prilikom spavanja treba se dobro pokriti.

Glavobolje

Ako se desi glavobolja na desnoj polovici glave onda je od (žute) od žutog džinskog udara, a ako se desi na lijevoj polovici glave onda je od crnog udara, ako se desi kompletno cijela glava onda je uzrok krvi. Preporučljivo je da bolesnik uzima limun i malo zagferana (šafrana) samljeveni i miješa to sa sirćetom i ružinom vodom, pa sa tom supstancom da maže čelo i sljepoočnice i da se odmara kad god mu se ukaže prilika.

Glavobolja zbog nahlade: Ako se desi glavobolja zbog nahlade ili propuha potrebno je bolesniku da maže glavu sa vrućim mastima, čelo i ljepoočnice, a ako se desi zbog vrućine (ubilo sunce) onda hladnim mastima. A najbolje je inače popiti sok od nara. Ovo mu je najefikasniji lijek.

(arhiv Aure)