Šefik Šefa Silajdžić (45), pčelar i biciklista: DOŽIVITE STOTU UZ PČELE I BICIKLIZAM!

Putovanje s biciklom je nešto posebno i ni sa čim uporedivo. Cijeli pređeni put vi osjetite na svojoj koži i kosi, sve memorišete i upijate svojim čulima, osjetite mirise predjela koje prolazite, nebitno da li su to šume, ravnice, more…

Biciklizam je moja svakodnevnica. Vozim ga i po kiši i po snijegu. Po najvećim minusima. Godišnje pređem oko 8000 km. One svakodnevne stresove rješavam upravo biciklizmom i pčelarenjem. To je moja brana protiv cigareta, alkohola, stresa…

Kakanjac Šefik Šefa Silajdžić, poznat je u našoj zemlji kao pčelar i humanitarac, a  u određenim krugovima i kao strastveni biciklista. Šira javnost je za ovog Kakanjca čula nedavno zahvaljući izgradnji apikomore, Šefinog samostalnog poduhvata kroz koji namjerava svojim Kakanjcima ali i svima ostalima, zrakom iz košnica poboljšati zdravlje. Za magazin Aura, Šefa je otkrio kako on održava i čeliči svoje zdravlje.

– Visok sam 185 cm, težak 80 kg i zdrav 100%. Zdravlje dugujem biciklizmu i pčelama. Nema tu druge mudrosti – kaže Šefa, vraćajući se na početke svoje prvobitne strast – biciklizma.

Dvotočkaške pustolovine

– Eh, bilo je to davno kad sam započeo svoje prve pustolovine na dva kotača.
U danima rane mladosti nisam imao novca za putovanja, a bicikl mi je pružao mogućnost da putujem naokolo bez troška, dajući mi pritom nevjerojatan osjećaj slobode. Korak po korak, kilometar po kilometar i pustolovine su se nizale jedna za drugom. Nije prošlo puno vremena kad sam sa asfaltiranih cesta krenuo u istraživanje prirode i njenih puteljaka te otkrio jednu potpuno novu dimenziju biciklizma. Bio je to brdski biciklizam. Odmah sam znao da je to ono što će me prikovati uz biciklistički sic sve do današnjih dana.

– Ja se bavim i pčelarstvom, igram košarku ali, biciklizam je moja svakodnevnica. Vozim ga i po kiši i po snijegu. Po najvećim minusima. Godišnje pređem oko 8000 km. One svakodnevne stresove rješavam upravo biciklizmom i pčelarenjem. To je i moja brana protiv poroka kao što su cigarete, alkohol…

– Takođe, smatram da se zdravlje vježba i sitče. Zaslužuje. Smatram da nije onaj čovjek zdrav koji nije bolestan, već onaj koji svojim načinom života djeluje preventivno smanjujući mogućnost obolijevanja od neke bolesti na najmanju mjeru. A zašto biciklizam stavljam na prvo mjesto? Pa vježbanje u prirodi pomaže našem srčanom ritmu da se ponovo sinhronizuje, oslobađa tijelo kortizola, hormona stresa, pojačava nam se cirkulacija što efikasnije doprema kiseonik i hranjive materije do ćelija kože kao i izbacivanje toksina iz organizma.  Potiče se proizvodnja kolagena, smanjuje se pojava bora, pa zato mene kad prijatelji vide, stalno govore: Šefa, ti sve mlađi i mlađi.

Zdraviji, sretniji, veseliji

– Takođe, vožnja povećava protok krvi i kiseonika do mozga što pokreće pa se tvrdi da je biciklizam štit i od Alzhajmerove bolesti. Osobe koje redovno vježbaju su znatno u manjem riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka, visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Veća fizička aktivnost poboljšava stanje krvnih sudova što ima domino efekat na povećanje seksualnog nagona – tvrde stručnjaci.

– Postoji mnogo dokaza koji svjedoče i o tome da je svaka vježba korisna u suzbijanju kancera, ali su neke studije pokazale da je biciklizam posebno dobar za održavanje ćelija u dobrom stanju. Uz biciklizam nikako ne možete biti pretili već izuzetno fit i u formi.

Zdravom hranom i fizičkom aktivnošću pokrećemo hormone sreće i zadovoljstva serotonin, dopamin, endorfin, a i s tim osjećat ćemo se zdravije veselije i sretnije. Moj primjer u borbi protiv stresa je što sam uspio pronaći sam sebe, spoznao šta je to stres i kako ga se riješiti, kako se boriti protiv njega. Čim se nađem u stresnoj situaciji, odmah sjedam na bicikl ili odlazim u pčelinjak. O stresu ne mislite i ne pridajite mu pažnju…vozite biciklo, nabavite koju košnicu ili odlazite kod drugih na pčelinjak, jedite med i mislite pozitivno. Doživite stotu!

(aura.ba)