Sedžad Kalčo iz Viteza: Golim rukama hvata zmije

13310356_553467558148545_1724927529874461980_nZa pedesettrogodišnjeg Sedžada Kalču zvanog Sedžo iz viteškog naselja Brizjak slobodno možemo reći da je svestrana ličnost. Bavio se i bavi raznim zanimanjima. Dobar je građevinac, malinar, estradni menadžer, preparator životinja, ribolovac…, a odličan je lovac.

-Lovom se uspješno bavim trideset godina. Aktivan sam član dva lovačka društva. To su “Kruščica” Vitez sekcija “Grbavica” i “Klek” Zavidovići. Posjedujem sve trofeje , koji su se mogli osvojiti na našem podneblju. Puna ih je moja lovačka soba. Najdraži trofej mi je vuk kapitalac i zlatna medalja. Lovio sam i u drugim državama, a prije nekoliko dana sam lovio i družio se s lovcima u Srbiji. Sa mnom idu u lov i poznate ličnosti, ali mi je najdraže loviti s mojim zetom, poznatim biznismenom iz firme “Almy” Zenica Salmirom Begićem- kaže Sedžad.

Sedžad je poznat i po tome što golim rukama hvata zmije.

– Uhvatio sam preko hiljadu živih zmija. Mnoge uhvatim i opet ih pustim. Nisu zmije opasne kao što ljudi misle da su opasne. Ne treba ih samo dirati i ne treba ih napadati i ubijati bez potrebe. Zmija neće prva napasti-kaže druželjubivi Kalčo.

(DŽ. S./softicpress)