SEDAM TEHNIKA UZ KOJE SE LAKŠE NOSITI SA STRESOM

Stanje koje niko nije mogao ni zamisliti, socijalna izolacija zbog korona virusa, opasnost od zaraze, sve to uveliko utiče na nas i količinu stresa s kojom se moramo nositi. Pedagozi preporučuju sedam tehnika koje pomažu uspješno se nositi sa stresom.

Popis zahvalnosti

Napravite popis u kojem ćete zahvaliti na svemu što vam je u ovom trenutku važno u životu. Na tom popisu može se naći, primjerice, ime vašeg djeteta, ime vašeg najboljeg prijatelja, vaša osobina koju najviše cijenite, zdravlje… Koliko god ste, možda, trenutno na nekoga ljuti, sagledajte tu osobu s distance i razmislite jeste li suštinski, ipak, zahvalni što ona postoji u vašem životu. Napravite i drugi popis koji će sadržavati pozitivne osjećaje prema sebi (minimum 50). Ako vam ponestane inspiracije, nastavite pisati pozitivno, makar izmišljali osobine koje nemate. Strpljenje, tolerancija, ljepota, veliko srce, optimizam…

Timus

Svoju nedominantnu ruku stavite na područje ispod solarnog pleksusa i šakom blago udarajte 20 – 40 puta po centru prsnog koša. To je mjesto gdje se nalazi prsna žlijezda, tj. timus, koja po nekim vjerovanjima kontrolira životnu energiju u tijelu (na starogrčkom jeziku thymos doslovno znači: životna energija). Ovi udarci ne trebaju biti brzi i jaki, nego nježni, da stvore osjećaj blagog odzvanjanja u prsnom košu. Ovu vježbu primijenite kad god se iznenada osjetite zapljusnuti negativnim emocijama ili imate utisak da ne možete udahnuti. Na kraju vježbe udahnite na nos, a izdahnite na usta nekoliko puta.

Moć pozitivnog govora

Govorite “za” umjesto “protiv”. Budite za zdrav život, za veće plate, za zaštitu životinja… umjesto da ste protiv lošeg života, protiv niskog standarda, protiv ugnjetavanja… Umjesto izraza “moj problem” usvojite termin “moj projekt” ili “izazov”. Možda će vam u početku zvučati smiješno, ali na ovaj način imate veće šanse da svoj problem doživite kao rješiv i privremen. Rečenicu koja počinje: “Ja moram…”, zamijenite rečenicom: “Ja želim…”, a “Ja ne mogu” zamijenite riječima “Ja ne želim”. Također, rečenice koje počinju riječima “Ja se bojim…” promijenite u “Ja ne želim”. Kada zvučite optimistično, to pomaže da se tako i osjećate.

Svjesno usmjeravanje misli

Ili ćete vi kontrolirati svoje misli ili će one kontrolirati vas. Kad primijetite da vam unutarnji glas govori negativne stvari, zaustavite ga svjesnom odlukom. Unutrašnje “blebetalo” ćete zaustaviti ako u trenutku kad ga osvijestite, počnete brojati ono što vidite (koliko stabala vidite kroz prozor, koliko dugmića ima košulja na osobi koja vas upravo nervira, koliko osoba u trapericama vidite…)

Svjesno disanje

Možete brojati i svoje udahe. Primjerice, dok udišete, brojite u sebi do tri, dok držite zrak u plućima, brojite do tri i dok izdišete, brojite također do tri. Ovaj ritam može biti i drugačiji, na primjer: 4 – 6 – 7. Vaš um ne može istovremeno raditi više aktivnosti pa kad ga svjesno usmjerite na brojanje, on vas prestaje opterećivati negativnim mislima. Ovim vježbama automatski smirujete svoj organizam jer kad se fokusirate na disanje, počinjete disati smirenije. Isprobajte i ovu vježbu: dok duboko dišete zatvorenih očiju, pri svakom udisaju recite u sebi: “ja sam”, a dok izdišete recite: “opušten/a”. Ponovite to nekoliko puta. Također, dok izdišete, možete pokušati izbaciti određene emocije. Primjerice, stavite dlan na solarni pleksus i dok duboko udišete, govorite sebi: “udišem mir” (ili sreću, spokoj…), a dok izdišete, recite:” izdišem strah” (ili tugu, bol, mrak…).

Sedam otvora

Zatvorite sedam otvora na glavi. Zatvorite palcima ruke uši, a kažiprstima nosnice. Zatvorite oči i stisnite usne. Kad su tako zatvoreni svi otvori na glavi, neprestani tok misli bit će osujećen. Kad na trenutak zaustavite disanje, prestaje i razmišljanje.

Meditacija

Ako vas to privlači, svakako naučite meditirati. Meditacija će vam dati mogućnost da se odmaknete od stresa, pogledate ga iz druge perspektive. Postat ćete zahvalniji na onome šta imate i, što je možda najvažnije, razvit ćete sposobnost uživanja u sadašnjem trenutku. Kad u tome uspijete, shvatit ćete da je vaš stres rezultat brige, umora ili neispunjenih očekivanja… A zapravo je u sadašnjem trenutku sve u najboljem redu.