Sedam savjeta stručnjaka da lakše zatrudnite

Iako trudnoća nije nešto što u potpunosti ovisi o nama, postoje neke stvari koje možemo učiniti – ili ne učiniti – kako bismo povećali šanse da zatrudnimo što je prije moguće. Sljedećih sedam savjeta odobrili su stručnjaci.

1. Obavite pregled prije začeća – prije nego što počnete raditi na trudnoći, obavite pregled. Pitajte svog ljekara o prenatalnim vitaminima koji sadrže folnu kiselinu koja pomaže u sprečavanju pojave nekih urođenih mana. Folna kiselina djeluje tokom ranih faza trudnoće pa je zato važno osigurati da je unosite dovoljne količine čak i prije nego zatrudnite.

2. Upoznajte svoj ciklus – koliko znate o svom menstrualnom ciklusu? Stvarno razumijevanje pomaže vam da prepoznate svoje plodne dane. Ovulacija je najbolje vrijeme za trudnoću. Naučite da prepoznate neke znakove ovulacije, kao što je npr. promjena cervikalne sluzi, promjena tjelesen temperature, pojačanje želje, osjetljivost grudi. U vrijeme ovulacije, cervikalna sluz obično postaje nešto obilnija, rjeđa, prozirnija, skliska i rastezljivija, poput bjelanjka jajeta. Neke žene mogu osjetiti i jednostranu bol.

3. Ne brinite o najboljim položajima za začeće – iako postoje mitovi o najboljim položajima za trudnoću, oni su upravo to – mitovi. Zaista, kada je u pitanju povećanje vaših šansi da napravite bebu, ne postoje pouzdani znanstveni dokazi koji govore da je npr. misionarska poza bolja nego kad je žena gore.

4. Ostanite u krevetu odmah nakon spolnog odnosa – vjerovatno ste čuli za ovo – ležite u krevetu s podignutim nogama nakon seksa kako biste povećali svoje šanse za trudnoću. Djelomično istinito. Dobar je savjet ostati ležati u krevetu 10 do 15 minuta nakon spolnog odnosa, ali noge ne moraju biti u zraku jer se zdjelica ne pomiče značajno kada to uradite.

5. Ne morate pretjerivati – svakodnevni spolni odnosi, čak i tokom ovulacije, neće nužno povećati vaše šanse za začeće. Općenito, svaka druga noć u vrijeme ovulacije pomaže povećati vaše šanse za trudnoću jer spermatozoidi mogu nastaviti živjeti u vašem tijelu još nekoliko dana. Najbolji prijedlog je da upražnjavate redovit seks upravo u periodu kada ovulirate.

6. Kad radite na osnivanju obitelji, otklonite stres – na bilo koji način. Stres samo može ometati ovulaciju. Dakle, što ste opušteniji, tim bolje!

7. Živite zdravo – vježbanje je zdrava navika – pogotovo ako vam pomaže u održavanju idealne težine. Međutim, previše vježbanja ponekad može dovesti do problema s ovulacijom. Najbolji način da povećate svoje šanse za trudnoću, a da pritom zadržite sve benefite redovite tjelovježbe jeste umjerena tjelovježba – pomislite na brzo hodanje, dva i pol sata svake sedmice. Prestanite pušiti kako biste povećali svoje šanse za začeće. Osim svih drugih negativnih učinaka pušenja na zdravlje, ova gadna navika dokazano smanjuje plodnost.