Sedam razloga da zavolite kozje mlijeko: PRIRODNI LIJEK KOD HEMOTERAPIJE, ZA SRCE, KOSTI I PROTIV GOJAZNOSTI!

Kozje mlijeko koristi onkološkim bolesnicima tokom hemoterapije, ali i deset do petnaest dana po njenom završetku. Ljekovito je i za psorijazu. Stručnjaci su saglasni: za kardiovaskularni sistem korisnije je kozje nego kravlje mlijeko
koza-mlijeko1 Za osobe sklone alergijama – kozje mlijeko pravo je otkriće. Za razliku od kravljeg, ne sadrži supstance zvane alfa S1 kazein, osnovni uzrok alergije na mlijeko.
2 U kozjem mlijeku ima 13% manje mliječnog šećera (laktoze) nego u kravljem. Zato ono odgovara osobama koje su intolerantne na laktozu, jer njegova upotreba ne izaziva dijareju niti fermentaciju u crijevima.
3 Kozje mlijeko razlikuje se od kravljeg po većem sadržaju nezasićenih masnih kiselina i njihovom specifičnom sastavu, koji sprečava stvaranje masnih pločica holesterola.
4 Organizam skoro u potpunosti apsorbuje dragocjene bjelančevine iz kozjeg mlijeka.
5 Kozje mlijeko bolje je od kravljeg i zato što sadrži nezamjenjive amino-kiseline. Valin, deicin i izolencin jesu amino-kiseline potrebne za brzu regeneraciju u slučaju povećanog fizičkog napora i stresa, te nakon operacija. Druga nezamjenjiva amino-kiselina – histidin – sposobna je da se suprotstavi daljem razvijanju hepatitisa, te čira na želucu i na dvanaestopalačnom crijevu.
6 Za kardiovaskularni sistem kozje mlijeko mnogo je korisnije od kravljeg. Ono sadrži više kalijuma, koji normalizuje srčani ritam. Kalijumove soli pomažu nam da se izborimo s otocima, izbacujući iz organizma suvišnu tečnost i natrijum, što je važno u slučaju insuficijencije bubrega.
7 Kozje mlijeko sadrži i više bakra, mangana i molibdena. Mangan je posebno potreban u slučaju povećanog zamaranja, razdražljivosti, slabog pamćenja, ateroskleroze, hipertenzije, ishremijske bolesti, moždanog i srčanog udara.

NARODNI RECEPTI S KOZIJIM MLIJEKOM

HEMOTERAPIJA – Kozje mlijeko koristi onkološkim bolesnicima tokom hemoterapije, ali i deset do petnaest dana po njenom završetku.

PRELOMI I POSTOPERATIVNI OPORAVAK – Poslije preloma i operacija preporučuje se konzumiranje kozjeg mlijeka, jer ono pomaže regeneraciju koštanog tkiva.

PSORIJAZA – ostavite kozje mlijeko da proključa, a zatim ga držite još dva do pet minuta na slaboj vatri. Prelijte ga u drugu posudu, a bijele naslage koje ostanu na zidovima šerpe skupite pa njima mažite oboljele psorijatične dijelove tijela.

SAPUN OD KOZIJEG MLIJEKA PRAVI MELEM ZA LICE I KOSU. U posljednje vrijeme, dermatolozi sve više preporučuju upotrebu sapuna napravljenog od kozjeg mlijeka. Zbog svojih sastojaka, ovi sapuni čiste lice, te umiruju, hrane i hidriraju iziritiranu kožu. Osim toga što su idealni za kožu lica, sapuni od kozjeg mlijeka blagotvorno djeluju i na kosu.

KOZIJE MLIJEKO NE GOJI. Ukoliko spadate u one ljude koji brinu o višku kilograma, ili ste pak na dijeti, ova će vas vijest obradovati: kozje mlijeko ne goji! Ono sadrži znatno manje masti od kravljeg mlijeka, a ima više amino-kiselina i proteina. Preporučuje se šolja dnevno za očuvanje imunosistema.

(aura.ba)