Sedam najčešćih uzroka neplodnosti

Ukoliko ste donijele monumentalnu odluku da ostanete u drugom stanju i ako to traje duže od očekivanog, vjerovatno ste se našle usred emocionalne oluje. I to bez kišobrana. Uznemirujuća mješavina ljutnje, frustracija, poraza i razočarenja dolazi od osjećaja ranjivosti i nemogučnosti držanja situacije pod kontrolom.

Navikle smo da mislimo kako je, da bi se nešto postiglo, dovoljno da se veoma dobro potrudimo. Ali to sa trudnoćom nije uvijek slučaj. Iako postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih žena ne može ostati u drugom stanju, istina je da je svaka žena drugačija i da je svaka situacija jedinstvena. Neki od razloga mogu biti medicinski, a neki od njih ekološki. Međutim, dobra vijest je da se većina njih može liječiti i tretirati.

Ukoliko ste u tridesetim godinama života i pokušavate više od godinu dana da ostanete u drugom stanju, bez uspjeha, ili ako ste u četrdesetima i ništa se ne dešava više od šest mjeseci, u najvećem broju slučajeva krivci su sljedeći.


Menstrualni grčevi, sami po sebi, neće ometati šanse za začeće. Međutim, teški grčevi mogu biti znak endometrioze, a što može dovesti do neplodnosti. Najčešći simptom ovog poremećaja, koji nastaje kada tijelo materice raste izvan same materice i širi se na okolne organe, je bolna menstruacija. Drugi uključuju hronični bol u karlici i osjećaj nelagode prilikom polnog odnosa. Od 10% žena koje pate od endometrioze, više od pola njih imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju.

Anovulacija ili odsustvo ovulacije takođe može ugroziti šanse za začeće. Postoji više uzoroka koji mogu aktivirati anovulaciju uključujući sindrom policističnih jajnika, gojaznost, primarnu insuficijenciju jajnika, disfunkciju štitne žlijezde i pretjerano vježbanje. Razumijevanje uzroka anovulacije ključno je za njeno liječenje odnosno tretiranje.


Fibroidi ili miomi materice (nazivaju se i benignim tumorima) mogu uzrokovati neplodnost. Submukozni fibroidi, oni u unutrašnjosti materice, oni su o kojima se brine sa stanovišta plodnosti, jer oni mogu ometati proces začeća. Mogu se ukloniti minimalno invazivnom hirurškom procedurom koja se zove histeroskopija.

Jajovodi takođe mogu biti jedan od “krivaca” neplodnosti. Oštećenje jajovoda, potpuna ili djelomična blokada i/ili ožiljci na jajovodima mogu biti rezultat raznih uzroka. Jedan koji vas može iznenaditi: polno prenosiva oboljenja, a posebno hlamidija.


Još jedno pitanje koje ne bi trebalo zanemariti: vaš partner. Muška plodnost je jedini uzrok kod 35% parova i doprinosti neplodnosti u 30 do 40 procenata. Prije podvrgavanja tretmanima plodnosti, potrebno je da vaš partner uradi pregled kako bi se utvrdilo da nije možda uzrok kod njega.

Osim medicinskih stanja, postoje i mnogobrojni faktori životne sredine koji mogu smanjiti šanse za začeće. Duhanski dim vam je glavni neprijatelj životne sredine, kada pokušavate da ostanete u drugom stanju, jer ne samo da uzrokuje značajno smanjenje plodnosti već može uzrokovati i komplikacije u trudnoći.


Još jedan, veoma važan, faktor životne sredine? Stres. Iako manje “količine” uznemirenosti omogućavaju da sasvim normalno funkcionišete na dnevnoj bazi, hronični stres može uzrokovati hormonske promjene koje utiču na skoro sve sisteme organa. U nekim slučajevima, stres može dovesti do prestanka ovulacije te se menstrualni ciklus mijenja ili u potpunosti nestaje.