Sedam loših navika nakon obilnog obroka

Iako se trudite održavati zdravu prehranu, određenim prehrambenim navikama nakon obroka možete sabotirati sami sebe

Nedjeljni ručak pojeli ste polako i s uživanjem, veću količinu, i što sada? Naime, iako se trudite održavati zdravu prehranu, određenim prehrambenim navikama nakon obroka možete sabotirati sami sebe.

Healthdigezt.com navodi čak 7 onih koje činimo gotovo svi.

Hodanje – hodanje odmah poslije jela nije dobra ideja jer hodanje potiče probavu, ali i izlučivanje želučane kiseline. Stoga, hodanje jest dobro za zdravlje, ali tek pola sata nakon obroka i to u trajanju od samo deset minuta.

Ispijanje čaja – čaj je kiselo piće koje može negativno djelovati na proteine iz obroka te blokirati zdravu probavu. Najbolje vrijeme za ispijanje čaja, sat je vremena nakon obroka.

Kupanje – prilikom kupke, krv odlazi u ruke i noge te se tako smanjuje količina krvi koja dospijeva do trbuha, a to onda utječe na brzinu probave hrane.

Otpuštanje remena – ovo je navika koju ljudi čine kako bi pojeli što više, no to je ujedno i navika koju bi trebali prestati prakticirati. Naime, tijelo zna kada mu je dovoljno hrane pa mu dodatno prejedanje zapravo šteti.

Pušenje – pušenje cigareta odmah nakon obroka pušači povezuju s osjećajima opuštanja, no takva praksa može dovesti do razvoja bolesti ulceroznog kolitisa te sindroma iritabilnog crijeva jer je želudac odmah nakon obroka u poprilično ranjivom stanju.

Spavanje – kao i svi drugi tjelesni sustavi, i probava se usporava tijekom sna, a to posljedično može dovesti i do ozbiljnih probavnih problema kakve su crijevna i želučana infekcija.

Voće poslije obroka – voće kao zaslađivač poslije obroka može se činiti dobrom zamjenom za uobičajene slatkiše kakva je čokolada recimo, no voće nije uvijek najbolja ideja. Naime, voće potiče kretanje hrane te je može zalijepiti prije nego ona dospije do crijeva, a upravo iz tog razloga liječnici predlažu konzumaciju voća sat vremena prije ili poslije obroka.